Këshilla të dobishme

Agorafobia – shkaqet, simptomat, trajtimi

10views

Largimi nga shtëpia dhe ndjenja e humbjes së sigurisë është një përvojë shumë e fortë për njerëzit që vuajnë prej saj. Agorafobia është një frikë irracionale nga turmat, vendet e hapura dhe publike, por edhe nga rrugët dhe peizazhet boshe, shpesh për të udhëtuar vetëm me transport publik.

Situata të tilla shkaktojnë simptoma të ndryshme fizike tek pacientët: djersitje, rrahje dhe frymëmarrje të shpejta të zemrës, diarre, të dridhura, marramendje dhe të fikët. Shpesh ka një ndjenjë të jorealitetit, frikë nga humbja e shqisave dhe frikë nga vdekja.

Agorafobia është më së shpeshti rezultat i një ataku paniku që ka ndodhur në të kaluarën – një person që vuan nga kjo sëmundje shmang situata të ngjashme me atë në të cilën ka ndodhur sulmi i panikut. Ky çrregullim prek të rinjtë, në prag të moshës madhore, më shpesh femrat. Agorafobia nuk shfaqet papritur, është një proces i tërheqjes nga njerëzit dhe bota e jashtme.

Njerëzit që vuajnë nga agorafobia shpesh ndjejnë ankth dhe depresion të vazhdueshëm. Ndonjëherë ky çrregullim mund të shoqërojë edhe fobi sociale, neurozë obsesive-kompulsive dhe neurozë droge.

Agorafobia trajtohet në dy mënyra – baza e terapisë është më së shpeshti psikoterapia, dhe trajtimi farmakologjik luan një rol mbështetës. Një sulm i agorafobisë nuk duhet të injorohet dhe pacienti duhet të ndihmohet të shkojë në një vend të sigurt.

Kujdesi për një person të sëmurë është një sfidë e vështirë për të dashurit, veçanërisht pasi agorafobia mund të rezultojë në humbjen e punës dhe prishjen e marrëdhënieve familjare dhe shoqërore.

Atzdrowie.interia.pl, ne bëjmë çdo përpjekje për të ofruar vetëm informacion të verifikuar dhe të besueshëm në lidhje me simptomat dhe parandalimin e sëmundjeve, sepse besojmë se ndërgjegjësimi dhe njohuritë në këtë fushë do të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të mirë për më gjatë. Megjithatë, ky artikull nuk përbën këshillë mjekësore dhe nuk mund të zëvendësojë diagnozën dhe konsultimin me një mjek ose specialist.