Këshilla të dobishme

Aknet nuk prekin vetëm të rinjtë, por shfaqen edhe në jetën e mëvonshme. Plagët shkaktohen nga mënyra e gabuar e shtrydhjes

8views

Aknet janë një nga sëmundjet më të zakonshme të lëkurës, prekin 9 nga 10 persona të paktën një herë në jetën e tyre dhe shpeshherë zhvillohen në një gjendje kronike. Shkaktohet nga prodhimi i tepërt i sebumit, i cili bllokon kanalet dhjamore dhe bakteret më pas shkaktojnë inflamacion në to. Rezultati është formimi i çibanëve, të cilat ne i njohim në bisedë edhe si “bedyars” ose “jo të përjetshëm”.

Dallojmë midis akneve të lehta sipërfaqësore dhe akneve të rënda të thella, të cilat manifestohen si nyje të përflakur thellë nën lëkurë dhe shpesh rezulton në plagë të shëmtuara. Versioni sipërfaqësor i akneve çon në plagë vetëm kur trajtohet keq (“shtrydhja”).

Më shpesh, të pavdekurit shfaqen gjatë pubertetit dhe zakonisht zhduken vetë me përfundimin e pubertetit, edhe pa asnjë trajtim. Megjithatë, ndodh që aknet të mos zhduken dhe të mos bëjnë përjashtim pacientët e moshës 25 deri në 30 vjeç. Më së shpeshti preken fytyra, gjoksi, shpina dhe shpatullat. Në disa raste, vetëm një nga këto pjesë të trupit.

Shkaqet kryesore të akneve

 • ndryshimet hormonale gjatë pubertetit, ndonjëherë edhe gjatë menstruacioneve ose shtatzënisë,
 • infeksion bakterial i çibaneve,
 • kozmetikë të papërshtatshme, të pasura me yndyrë,
 • droga ose kimikate të caktuara (si p.sh. klori),
 • stresi që rrit nivelin e adrenalinës,
 • përdorimi i steroideve anabolike,
 • dietë e papërshtatshme (ajo nuk u mbështet sa duhet nga kërkimet).

Çfarë mund të bëni kundër akneve?

 • lani fytyrën dy herë në ditë për aknet me një sapun të përshtatshëm dezinfektues ose locion trupi,
 • mos e shtrydhni lëkurën, pasi kjo vetëm përkeqëson gjendjen inflamatore,
 • ekspozohu ndaj rrezeve të diellit, të cilat reduktojnë aknet,
 • përdorni kozmetikë të veçantë të krijuar për pacientët me akne,
 • aplikimi i kremrave dhe xhelit antiseptik ose tharës, për shembull që përmbajnë D-panthenol ose peroksid benzil,
 • aplikoni kompresa qetësuese ose maska ​​(nga kamomili) në lëkurën e përflakur.

Kur të shihni një mjek

 • nuk jeni të kënaqur me rezultatet e kujdesit tuaj,
 • aknet kanë një origjinë të dukshme hormonale,
 • në inflamacionet e rënda.

Si mund t’ju trajtojë një mjek

 • përshkrimi i pomadave efektive,
 • duke përshkruar antibiotikë,
 • përshkrimi i kontracepsionit hormonal,
 • Receta e vitaminës E.

Rekomandim

Në shumicën e rasteve, aknet nuk shkaktojnë ndonjë problem tjetër shëndetësor, ato janë kryesisht të shëmtuara. Prandaj, mund të duket se është në thelb i padëmshëm, por fatkeqësisht mund të shkaktojë dëme të mëdha në psikikën e pacientëve. Përveç kësaj, ata shpesh e gjejnë veten në një moshë adoleshente problematike, kur i përjetojnë më me ndjeshmëri probleme të ngjashme. Prandaj, rekomandohet të mos prisni dhe të filloni trajtimin sa më shpejt të jetë e mundur.