Këshilla të dobishme

Alergjia ndaj polenit. Simptomat, kalendari i polenit dhe këshilla për ata që vuajnë nga alergjitë

15views

Alergjia ndaj polenit është një nga llojet më të zakonshme të alergjive. Vlerësohet se ky problem mund të prekë deri në 20 për qind. popullatë. Alergjia ndaj polenit është zakonisht sezonale. Simptoma kryesore e alergjisë ndaj polenit është rrjedhja e hundës me ujë dhe shumë intensive. Mund të shfaqet gjithashtu:

  • teshtitje të shpeshta,
  • ndjesi kruarje – në hundë, sy ose fyt,
  • Hundë e mbushur,
  • ulje e ndjesisë së nuhatjes,
  • duke shqyer,
  • skuqje konjuktivale,
  • fishkëllimë,
  • kolle e thate.

Alergjia ndaj polenit mund të shoqërohet edhe me simptoma të tjera. Mund të shfaqen dhimbje barku, diarre, nauze, të vjella dhe dhimbje koke.

Vlen gjithashtu të kujtohet se intensiteti i simptomave nuk duhet të jetë gjithmonë i njëjtë. Fakti që një alergji është më pak intensive në një vit të caktuar nuk do të thotë se ajo u largua vetë. Simptomat e pakëndshme të alergjisë lidhen drejtpërdrejt me përqendrimin e polenit në ajër. Këto, nga ana tjetër, varen nga shumë faktorë, duke përfshirë: temperatura, shpejtësia e erës, reshjet ose vendbanimi.

Përqendrimi mesatar i disa poleneve është i pranishëm në ajër nga shkurti deri në mars. Sidoqoftë, nuk ka dyshim se duhet të prisni pranverën dhe verën për përqendrimin më të fortë. Më poshtë po paraqesim llojet më të njohura të alergeneve dhe datën e përafërt të lulëzimit të tyre. Datat e dhëna janë përllogaritje dhe vlen të kujtohet se data e tyre mund të shtyhet me disa javë.

1. Poleni i pemëve – më alergjike janë poleni i thuprës, poleni i verit, poleni i lajthisë, poleni i plepit dhe poleni i dushkut. Pema e parë e lulëzuar është lajthia, poleni i së cilës, në varësi të rajonit, mund të shfaqet në ajër tashmë në shkurt-mars. Megjithatë, ata që vuajnë nga alergjitë duhet të mbajnë mend se përqendrimi më i lartë i polenit të pemëve ndodh nga maji deri në gusht.

2. Poleni i barit – është alergjeni më i fortë në Poloni. Ato janë të pranishme në ajër nga maji deri në korrik. Barërat përfshijnë gjithashtu polenin e drithërave.

3. Poleni i barërave të këqija – më alergjike janë poleni nga delli, lëpjetë, hithra, quinoa, mugwort, ragweed dhe parietaria. Përqendrimi i lartë i tyre vazhdon nga fillimi i majit deri në fund të shtatorit.

4. Sporet e mykut të mykut – kjo është një lloj alergjie specifike. Mund të ndodhë jo vetëm sezonalisht, por edhe gjatë gjithë vitit. Sporet e kërpudhave janë të pranishme në ajër nga prilli deri në shtator. Megjithatë, gjatë gjithë vitit ata sensibilizojnë të ashtuquajturat kërpudhat e brendshme, d.m.th myku i Cladosporium dhe Alternaria.

Duhet mbajtur mend gjithashtu se intensiteti dhe koha e lulëzimit të alergeneve varen nga rajoni. Rajoni më i ngrohtë në Poloni është muri perëndimor – nga Szczecin në Opole. Aty lulëzojnë së pari barërat dhe pemët. Rajoni më i ftohtë janë zonat malore në jug dhe Podlasie. Këto rajone karakterizohen nga dimra të gjatë dhe të ftohtë, gjë që vonon sezonin e polenit. Në këto zona, poleni lulëzon zakonisht 2-3 javë më vonë se në rajonet më të ngrohta të Polonisë.

Alergjia ndaj polenit zakonisht diagnostikohet në bazë të një interviste mjekësore dhe testeve të lëkurës. Sidoqoftë, ia vlen të mbani mend t’i bëni ato në kohën e duhur. Koha më e mirë për një test alergjie është nga tetori deri në dhjetor.

Pacientëve me alergji zakonisht u jepen antihistamine, kromone, kortikosteroide dhe dekongestantë të hundës. Në rast të alergjive të rënda, ia vlen të merret parasysh desensibilizimi. Kjo është një metodë trajtimi që përfshin administrimin e dozave të mëdha të alergjenit tek pacienti. Falë kësaj, simptomat mund të lehtësohen ndjeshëm ose edhe të ndalen.

Gjithashtu nuk ka dyshim se një element shumë i rëndësishëm i trajtimit të alergjisë ndaj polenit është përfshirja e duhur e pacientit. Para së gjithash, shmangni kontaktin e panevojshëm me alergjen. Vlen të ndiqni mesazhet e përditshme për alergjikët, të cilat informojnë për përqendrimin e polenit në ajër. Në rastin e vlerave të larta, ia vlen të kufizoni udhëtimet jashtë shtëpisë sa herë që është e mundur. Është më mirë të bëni një shëtitje më të gjatë pas shiut.

Gjatë periudhës së polenit intensiv, ia vlen të kujdeseni siç duhet për higjienën. Një ide e mirë është të bëni një dush të shpejtë – madje disa herë në ditë. Gjithashtu ia vlen të kujdeseni për rrobat tuaja dhe të rrisni frekuencën e larjes së tyre. Në këtë mënyrë do të kufizojmë kontaktin tonë me alergjenin.

Lexoni gjithashtu: Vaji i trëndafilit rugosa dhe kanceri. Një zbulim unik nga shkencëtarët polakë