Këshilla të dobishme

Artriti reumatoid është një sëmundje e rrezikshme. Ai jo vetëm që sulmon nyjet, por edhe zemrën, sytë ose veshkat

9views

Artriti reumatoid (poliartriti kronik) i përket sëmundjeve të sistemit reumatoid ose edhe sëmundjeve autoimune inflamatore. Në bisedë, shpesh quhet reumatizëm. Megjithatë, në realitet, sëmundjet reumatizmale individuale ndryshojnë nga njëra-tjetra, veçanërisht në rrjedhën e tyre. Artriti reumatoid është një sëmundje kronike, sistemike dhe inflamatore, pasi prek jo vetëm kyçet, por edhe sistemet e tjera të organeve. Megjithatë, kjo sëmundje më së shpeshti dhe më fort manifestohet në kyçet e vogla si gishtat e duarve dhe këmbëve. Kjo formë e artritit sulmon kërcin e kyçeve përmes përgjigjeve të gabuara të sistemit imunitar.

Frekuenca e shfaqjes së artritit reumatoid

Artriti reumatoid është një nga sëmundjet më të zakonshme inflamatore të kyçeve. Në Republikën Çeke, afërsisht 1% e popullsisë vuan prej tij, me gratë që preken tre herë më shpesh se burrat. Artriti reumatoid mund të ndodhë në çdo moshë. Tek fëmijët quhet artrit idiopatik juvenil. Megjithatë, probabiliteti i sëmundjes rritet me moshën.

Pas fillimit të padukshëm të dhimbjeve të forta në nyje

Artriti reumatoid zakonisht fillon lehtë, rrallë papritur. Pacientët shpesh ankohen për dhimbje të forta në gishtat e duarve dhe këmbëve ose në kyçin e dorës. Ndonjëherë nyjet më të mëdha si gjunjët, shpatullat, duart, këmbët dhe ijet preken gjithashtu.

Ngurtësia e mëngjesit dhe noduli reumatoid

Nyjet e inflamuara janë të fryra, të kuqe dhe të mbinxehura. Ata duken të brishtë deri në të ngurtë, duke kufizuar aftësinë për të lëvizur. Simptomat ndihen më fort në mëngjes (ngurtësi në mëngjes). Shpesh, por jo gjithmonë, preken të dyja anët e trupit. Gjatë rrjedhës së sëmundjes, problemi përkeqësohet pasi artriti reumatoid sulmon nyje të tjera. Shpesh në nyje krijohen gunga të vogla, të ashtuquajturat nyje reumatoidale.

Artriti reumatoid nuk kufizohet vetëm në nyje

Dinakëria e artritit reumatoid qëndron në faktin se ai nuk kufizohet vetëm në nyje, por mund të prekë edhe inde dhe organe më të largëta si sistemin vaskular dhe nervor. Ai gjithashtu sulmon syrin dhe gjëndrat e pështymës, zemrën ose pleurën. Në rrjedhën e sëmundjes mund të ndodhë dëmtimi i valvulave të zemrës, inflamacioni i qeskës së zemrës ose presioni i lartë në mushkëri. Nuk kursehen as mëlçia, veshkat dhe sytë.

Sëmundja fazike

Artriti reumatoid përparon në faza. Një fazë mund të zgjasë nga disa javë në disa muaj. Ndërmjet fazave, pacientët shpesh nuk kanë simptoma ose të paktën ato janë reduktuar shumë.

Shkaqet e artritit reumatoid nuk janë kuptuar mirë. Megjithatë, shkencëtarët janë shumë të sigurt për faktorin autoimun. Ata besojnë se qelizat mbrojtëse të trupit sulmojnë kërcin artikular dhe në këtë mënyrë shkaktojnë inflamacion. Është vërtetuar edhe një faktor gjenetik, apo një dukuri më e shpeshtë në familje.

Gjithashtu debatohet nëse sëmundja shkaktohet nga viruset dhe bakteret. Kohët e fundit, gjithnjë e më shumë shkencëtarë besojnë se ekziston një lidhje midis artritit reumatoid dhe sëmundjes periodontale (sëmundja inflamatore, shkatërruese e mishrave të dhëmbëve).

Kur të shihni një mjek?

Nëse keni ngurtësi në mëngjes dhe dhimbje kyçesh, duhet të shkoni te mjeku sa më shpejt të jetë e mundur. Kjo është veçanërisht e vërtetë për fëmijët.