Këshilla të dobishme

Asnjëherë mos e bëni këtë kur gatuani vezë. Do të prishësh gjithçka

9views

Çdokush mund të gatuajë vezë – edhe kuzhinieri më pak me përvojë. Ndërsa nuk ka shumë gjëra që mund të shkojnë keq me këtë detyrë, ka truke për të arritur vezët e ziera mirë dhe për t’i bërë gjërat më të lehta, si p.sh. qërimi i tyre.

Veza duhet të jetë në temperaturën e dhomës para gatimit.

Ky është një nga gabimet më të shpeshta gjatë gatimit të vezëve: kujtojmë se duam t’i ziejmë vezët, ndaj i nxjerrim nga frigoriferi dhe i hedhim në ujë të nxehtë. Por është goditja termike që përjeton guaska ajo që zakonisht shkakton plasaritjen e saj. Prandaj, vezët është më mirë t’i nxirrni pak më herët nga frigoriferi, t’i lini të përshtaten me temperaturën e ambientit dhe vetëm më pas t’i gatuani.

Ndihmon gjithashtu të kriposni ujin e gatimit ose të shtoni pak uthull në të për të parandaluar plasaritjet e panevojshme.

Ftohje e shpejtë për ta bërë më të lehtë që të zhvishen vezët

Ndonjëherë e bardha nuk dëshiron ta lëshojë lëvozhgën dhe kjo e bën qërimin e vezëve mjaft të pakëndshme – veçanërisht nëse kemi gatuar një numër të madh të tyre. Kjo është arsyeja pse ia vlen të hidhni një rrymë uji akull mbi vezët pas gatimit, sepse i ftoh ato dhe është shumë më e lehtë të ndash lëvozhgën nga brenda.

Sa kohë të gatuhen vezët?

Nëse duam të krijojmë një formë specifike të vezës së zier, d.m.th., të zier të butë, të zier ose të zier fort, është mirë ta vendosim vezën direkt në ujin e vluar në mënyrë që të monitorojmë me saktësi kohën totale të gatimit.

Një vezë e zier butë do të zgjasë pesë minuta, një vezë e zier butë shtatë minuta dhe një vezë e zier fort nëntë deri në dhjetë minuta. Me vezët që gatuhen për një kohë më të shkurtër, është e rëndësishme të dini origjinën e tyre dhe kohëzgjatjen e ruajtjes për të mos shkaktuar probleme të panevojshme shëndetësore.

Vezë në një mijë mënyra

Megjithatë, gatimi i vezëve në lëvozhgën e tyre është përgatitja më e thjeshtë që mund të bëjë çdokush. Për shembull, oxeyes janë po aq të thjeshta, në të cilat gjithçka që duhet të bëni është të çani vezën në tigan dhe të siguroheni që të mos digjet.

Megjithatë, për kuzhinierët më me përvojë, ka edhe vezë të fërguara ose vezë të frikshme të ziera – nëse guxoni ta bëni me salcë hollandaise, mund të jeni vërtet krenarë për aftësitë tuaja në gatim.