Këshilla të dobishme

Çfarë duhet të bëni nëse dikush ka një atak në zemër? Ndihma e parë në rast sulmi në zemër

11views

Le të kujtojmë fillimisht simptomat e një ataku kardiak.

Simptomat e një ataku në zemër përfshijnë: shtrëngim dhe dhimbje në gjoks (kjo është simptoma më karakteristike), gulçim, dobësi, lodhje, marramendje, rrahje të rrahura, dhimbje barku, nauze, urth, kollë me sekrecione, djersitje të ftohta, mpirje në gjymtyrët dhe ankthi (ne shkruajmë më shumë për këtë temë KETU).

Nëse vëreni ndonjë nga simptomat e sipërpërmendura tek vetja ose një person tjetër, reagimi juaj duhet të jetë i menjëhershëm. Ora e parë përcakton shanset e mbijetesës – kardiologët e quajnë atë “ora e artë”. Pra, mos kini frikë të merrni telefonin dhe thirrni numrin e urgjencës – 999 ose 112edhe nëse keni dyshime nëse është vërtet një atak në zemër.

Ç’pritet më tej? Është e një rëndësie të madhe pozicionmerret nga një person që ka një atak në zemër, me kusht që ai ose ajo të jetë i vetëdijshëm. Ajo duhet të ulet, e mbështetur në një karrige ose mur, ose të marrë një pozicion gjysmë të shtrirë. Për shkak të faktit se busti është pak i ngritur, ka më pak tendosje në zemër. Gjithashtu kushtojini vëmendje rroba. Elementet si kravata ose këmisha me jakë duhet të lirohen. E njëjta gjë vlen edhe për rripin në pantallona apo sytjena, të cilat shtrëngojnë trupin. Një person me atak në zemër duhet të ketë gjithashtu një të tillë akses në ajër të pastër, kështu që hapni dritaret. Nëse ajo ftohet, mbulojeni atë.

Një person që ka një atak në zemër nuk duhet të lëvizë. Ushtrimet dhe stresi rrisin kërkesën e zemrës për oksigjen, duke kufizuar kështu lëvizjet dhe nga ana jonë. qetësues dhe ngushëlluesjanë shumë të rëndësishme.

Në pritje të shpëtimtarëve, kur i plagosuri është i vetëdijshëm dhe mund të komunikoni me të, mund ta ndihmoni. administrojnë medikamente. Çfarë? Mund të jetë një preparat që përmban acid acetilsalicilik (Aspirinë ose Acard), në formën e një tablete të përtypur në një dozë 150-300 mg (administrimi i tij mund të urdhërohet nga dispeçeri i urgjencës). Është një ilaç kundër trombociteve që pengon aftësinë e trombociteve për t’u grumbulluar, d.m.th. të ngjiten së bashku, dhe për këtë arsye për të formuar mpiksje. Në rastin e një personi që trajtohet për sëmundje koronare të zemrës, mund të administrohet një dozë e vetme nitroglicerine – kjo do të zvogëlojë punën e kryer nga zemra. Megjithatë, mbani mend se kur presioni i gjakut është i ulët, nitroglicerina mund ta ulë më tej atë.

Nëse i dëmtuari humbet vetëdijen, kontrolloni frymëmarrjen e tij dhe rrahjet e zemrës. Nëse mund t’i ndjeni, vendoseni në pozicionin e rikuperimit ose thjesht në anën e tij, kjo do të sigurojë që rruga e tij e frymëmarrjes të mbahet e hapur (p.sh., aspirimi nuk do të ndodhë).

Nëse pacienti nuk merr frymë, filloni ringjalljen – ngjeshni gjoksin 30 herë dhe më pas jepni dy frymëmarrje. Reanimimi duhet të vazhdohet derisa të kthehet pulsi ose të vijnë mjekët. Kur kemi mundësinë të përdorim një AED (defibrilator i jashtëm automatik; ata janë të vendosur në qendra tregtare ose stacione treni), ndezim pajisjen dhe ndjekim mesazhet që shfaqen.

IRz