Këshilla të dobishme

Çfarë është një katarakt?

16views

Katarakti është një sëmundje e zakonshme e syrit që shkakton turbullimin e thjerrëzave. Është e rrezikshme – mund të shkaktojë verbëri. Shfaqet si turbullim progresiv i shikimit, përkeqësim i mprehtësisë së shikimit dhe tek fëmijët nistagmus ose strabizëm.

Në një fazë të avancuar, katarakti është i dukshëm me sy të lirë – mjegullimi bën që bebëza të bëhet gri dhe të krijojë një efekt mjegullues.

Katarakti më së shpeshti shfaqet tek të moshuarit, pas moshës 60 vjeçare simptomat e para mund të shfaqen edhe më herët, por ky lloj katarakti ende quhet katarakt senile. Lentja bëhet e turbullt me ​​kalimin e moshës, sepse struktura e proteinës që ajo përbëhet nga ndryshimet dhe krijohen zona me hidratim të reduktuar.

Megjithatë, katarakti i mëvonshëm mund të shoqërohet me sëmundje të tjera (diabet, sëmundje të tiroides) ose me marrjen e disa ilaçeve – katarakt kortizonik (pas steroideve). Kataraktet e komplikuara shoqërohen me shfaqjen e sëmundjeve të tjera të syrit, p.sh. glaukoma, ndërsa kataraktet traumatike shfaqen pas lëndimeve të rënda (rrezatuese, metalurgjike, elektrike).

Kataraktet kongjenitale janë jashtëzakonisht të rralla tek fëmijët. Shkaku mund të jenë sëmundjet infektive gjatë shtatzënisë, kryesisht infeksionet virale (gripi, rubeola, verdhëza infektive).

Faktorët që mund të ndikojnë në zhvillimin e kataraktave përfshijnë ekspozimin e tepërt ndaj dritës ultravjollcë, tymin e cigares dhe abuzimin me alkoolin.

Kataraktet zhvillohen për një periudhë të gjatë kohore, zakonisht disa vjet. Fillimisht përdoren barna në formë pikash, të cilat mund të ndalojnë zhvillimin e sëmundjes. Megjithatë, metoda më efektive e trajtimit është kirurgjia – implantimi i një lente të re.

Metodat moderne e bëjnë këtë procedurë gjithnjë e më pak të komplikuar dhe nuk kërkon një qëndrim të gjatë në spital.