Këshilla të dobishme

Çfarë është pemphigus vulgaris dhe si trajtohet?

6views

Në pemphigus vulgaris, simptomat në formën e flluskave shfaqen në mukozën e gojës. Simptomat e tij ngjajnë me herpesin, ndërsa pemfigu paraneoplazik është më i rrezikshmi. Për shkak të natyrës së saj kronike, trajtimi i kësaj sëmundjeje është i vështirë dhe i gjatë.

Simptomat e para që tregojnë zhvillimin e pemfigut janë erozioni në mukozën e zgavrës me gojë. Ato gjithashtu mund të zhvillohen rreth konjuktivës, zgavrës së hundës, ezofagut dhe kordave vokale. Për më tepër, eritema është e dukshme në fytyrë, qafë dhe në pjesën me qime të kokës. Erozioni mund të jetë i dhimbshëm dhe ato që ndodhin në kordat vokale shkaktojnë alopeci. Për shkak të simptomave heterogjene, pemphigus vulgaris mund të ndahet në:

– herpes pemfigus

– pemfigus bulloz

– Pemfigu brazilian.

Për të ndihmuar mjekun tuaj të përcaktojë se është pemfigus, ai ose ajo mund të urdhërojë një test gjaku për të kontrolluar praninë e autoantitrupave. Për më tepër, bazuar në intervistën me pacientin dhe simptomat klinike, ai është në gjendje të bëjë një diagnozë të tillë.

Trajtimi bazë përfshin glukokortikosteroide (dexamethasone, prednisone) dhe preparate që pengojnë sistemin imunitar (ciklosporinë, ciklofosfamid, aziatioprinë). Nëse ndodhin superinfeksione, përdoren periodikisht antibiotikët.

Është gjithashtu e rëndësishme të jeni të kujdesshëm me higjienën e përditshme personale, mund të përdorni banja speciale me shtimin e dezinfektantëve për të mbrojtur lëkurën nga rreziku i infeksionit. Dhe nëse simptomat shfaqen në fyt dhe ezofag, duhet të kaloni në një dietë të lëngshme ose gjysmë të lëngshme.

Pemfigusi është një sëmundje e pashërueshme, por prognoza aktuale është përmirësuar dhe vdekshmëria dhe komplikimet janë ulur në 5-15% të rasteve.

Atzdrowie.interia.pl, ne bëjmë çdo përpjekje për të ofruar vetëm informacion të verifikuar dhe të besueshëm në lidhje me simptomat dhe parandalimin e sëmundjeve, sepse besojmë se ndërgjegjësimi dhe njohuritë në këtë fushë do të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të mirë për më gjatë. Megjithatë, ky artikull nuk përbën këshillë mjekësore dhe nuk mund të zëvendësojë diagnozën dhe konsultimin me një mjek ose specialist.