Këshilla të dobishme

Çfarë i shkakton strijat dhe si t’i parandaloni ato?

13views

Gjendja prek si femrat ashtu edhe meshkujt, megjithëse në rastin e gjinive të ndryshme, vendet ku shfaqet dhe shkaqet janë të ndryshme. Tek gratë, këto janë barku, ijet, gjoksi dhe kofshët. Meshkujt kanë strija në të pasmet, gishtat dhe krahët e tyre.

Faktorët që kontribuojnë janë:

– ndryshime të shpejta të peshës

– çrregullime hormonale

– faktorët gjenetikë

– përdorimi i preparateve steroide.

Ka edhe strija që shfaqen gjatë pubertetit. Format e vajzave ndryshojnë gjatë zhvillimit dhe shtrirja e shpejtë e lëkurës në disa pjesë të trupit mund të rezultojë në plagë të shëmtuara. Kjo ndodh më shpesh në kofshë, viça, nën gjunjë dhe mollaqe.

Një grup tjetër në rrezik janë bodybuilders. Rritja e shpejtë e masës muskulore gjithashtu kontribuon në formimin e këtyre vijave të shëmtuara në trup.

Për shkak të vështirësive për të hequr qafe strijat më vonë, duhet të parandalohet formimi i tyre. Hapi i parë për këtë mund të jetë një dietë e ekuilibruar, e cila do të jetë e pasur me të gjitha vitaminat dhe mineralet e nevojshme për trupin. Zinku mund të jetë veçanërisht i rëndësishëm, pasi ndikon ndjeshëm në gjendjen e lëkurës.

Aktiviteti fizik është thelbësor në parandalimin e strijave. Lëvizja e rregullt promovon elasticitetin dhe forcimin e muskujve dhe lëkurës. Kujdesi duhet të konsistojë kryesisht në hidratimin e lëkurës. Fërkimi i kozmetikës me veti të tilla çdo ditë pas larjes do të forcojë gjithashtu lëkurën. Kujdesi në shtëpi nuk do të zhdukë strijat, por mund të kufizojë zhvillimin e tyre.

Një grua shtatzënë duhet të fillojë të kujdeset në mënyrë të veçantë për trupin e saj që në momentet e para. Kur bëhet fjalë për aktivitetin fizik, ajo duhet ta kufizojë atë, por jo të heqë dorë plotësisht. Përveç kësaj, ai duhet të mbajë një dietë të shëndetshme pa ngrënë tepër. Sepse nëse shtoni shumë peshë gjatë shtatzënisë, mund të kontribuojë gjithashtu në formimin e strijave.

Atzdrowie.interia.pl, ne bëjmë çdo përpjekje për të ofruar vetëm informacion të verifikuar dhe të besueshëm në lidhje me simptomat dhe parandalimin e sëmundjeve, sepse besojmë se ndërgjegjësimi dhe njohuritë në këtë fushë do të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të mirë për më gjatë. Megjithatë, ky artikull nuk përbën këshillë mjekësore dhe nuk mund të zëvendësojë diagnozën dhe konsultimin me një mjek ose specialist.