Këshilla të dobishme

Çfarë janë bollguri

24views

Ateromat janë kiste që formohen brenda gjëndrave të flokëve dhe gjëndrave dhjamore. Më shpesh kanë ngjyrë mishi, ndonjëherë të verdhë ose të bardhë dhe ndonjëherë kanë një njollë të errët në sipërfaqen e tyre, që tregon një folikul të bllokuar të flokëve. Zakonisht ato janë të vogla – brenda disa milimetrave, por mund të arrijnë deri në disa centimetra në diametër. Sekretimi i sebumit përbëhet nga sebum dhe epidermë kallo.

Ateromat janë më të zakonshme tek të rinjtë dhe zakonisht shoqërojnë lezionet e akneve. Ato lindin kur qelizat e lëkurës nuk eksfolohen, por depërtojnë në të dhe ndryshojnë strukturën e tyre. Ateromat formohen më shpesh në zonën e lëkurës ku ka gjëndra më të vogla të qimeve dhe gjëndra dhjamore më të mëdha, p.sh. në pjesën e sipërme të shpinës ose në ijë.

Vendet ku ato definitivisht nuk do të shfaqen janë sipërfaqet e duarve dhe shputat e këmbëve – ato shfaqen kryesisht aty ku rriten flokët. Shkaqet e kisteve dhjamore janë:

– dëmtimi i gjëndrës së flokëve dhe këputja e gjëndrës dhjamore shkakton mbylljen e folikulit të flokëve

– defektet e zhvillimit dhe faktorët gjenetikë

– Ekspozimi i tepruar në diell, veçanërisht tek të moshuarit

– Përdorimi i tepërt i kremrave dhe kozmetikës me bazë vaji.

Disa kiste dhjamore mund të zhduken vetë, por zakonisht kërkohet ndërhyrja e mjekut – shpimi ose prerja e lezionit dhe heqja e përmbajtjes. Në rast infeksioni, ndodhin inflamacion, skuqje dhe dhimbje – atëherë janë të nevojshme antibiotikët.

Ju nuk duhet t’i hiqni ato vetë (shtrydhini, shponi) – kjo mund të shkaktojë infeksion dhe formim të mbresë më vonë.

Atzdrowie.interia.pl, ne bëjmë çdo përpjekje për të ofruar vetëm informacion të verifikuar dhe të besueshëm në lidhje me simptomat dhe parandalimin e sëmundjeve, sepse besojmë se ndërgjegjësimi dhe njohuritë në këtë fushë do të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të mirë për më gjatë. Megjithatë, ky artikull nuk përbën këshillë mjekësore dhe nuk mund të zëvendësojë diagnozën dhe konsultimin me një mjek ose specialist.