Këshilla të dobishme

Çfarë kanë nevojë luleshtrydhet në pranverë? Bëni një gjë, në verë frutat do të numërohen në kilogramë.

15views

Shumë prej nesh dëshirojnë shijen e luleshtrydheve të ëmbla sllovake të marra direkt nga shkurret. Edhe pse ka mbetur edhe pak kohë para se të japin fryte, pranvera është koha kyçe për t’u kujdesur për shtretërit në mënyrë që ata të jenë plot me fruta të lëngshme gjatë verës. Mos harroni këtë trajtim në prill.

Shumë prej nesh dëshirojnë shijen e luleshtrydheve të ëmbla sllovake të marra direkt nga shkurret. Edhe pse ka mbetur edhe pak kohë para pjelljes së tyre
Foto: pixabay/Pat_Photographies

Çfarë veti kanë luleshtrydhet? Ja pse duhet t’i hani ato

Luleshtrydhet janë vlerësuar për shijen e tyre prej vitesh. Ato janë ndër frutat e preferuara të sllovakëve dhe shumë njerëz i rritin në kopshtet e tyre. Këto fruta janë të ulëta në kalori dhe përmbajnë, ndër të tjera, kalium, kalcium, fosfor, magnez, fibra dhe flavonoide. Përveç kësaj, ato janë të pasura me vitaminë C, e cila është një antioksidant i fuqishëm që lufton stresin oksidativ.

Luleshtrydhet gjithashtu mbështesin sistemin tretës dhe kanë një indeks të ulët glicemik. Përveç kësaj, ato përmbajnë një sasi të konsiderueshme uji dhe për këtë arsye ndihmojnë në rimbushjen e lëngjeve në trup.

Kujdesi për luleshtrydhet në pranverë. Cilat janë kërkesat e tyre?

Kujdesi i duhur i luleshtrydheve është jashtëzakonisht i rëndësishëm për fillimin e rritjes së shëndetshme të bimëve në sezonin e ri të rritjes.

Duhet të fillojmë me të që në pranverë, më saktë sapo të vërejmë se bimët tona janë zgjuar nga gjumi i dimrit. Shenja kryesore është formimi i gjetheve të reja nga qendra e kurorës së tyre.

Kujdesi për luleshtrydhet në pranverë konsiston kryesisht në barërat e këqija dhe plehërimin e tokës së tyre. Është shumë e thjeshtë, sepse luleshtrydhet nuk kërkojnë shumë plehërim, përderisa rriten në vendin e duhur. Mos harroni se duhet të jetë me diell dhe në të njëjtën kohë i mbrojtur nga erërat e forta. Toka duhet të jetë e përshkueshme, neutrale ose pak acid (pH 5,5-6,5).

luleshtrydhe, kultivim, fuçi
Kujdesi i duhur i luleshtrydheve është jashtëzakonisht i rëndësishëm për fillimin e rritjes së shëndetshme të bimëve në sezonin e ri të rritjes.
Foto: Pixabay/Kathas_Fotos

Fekondimi pranveror – bëjeni sot

Para se të plehërojmë bimët, fillimisht duhet të heqim gjethet e thata të luleshtrydheve. Më pas, duhet të heqim barërat e këqija, për shembull yll deti i zakonshëm, e cila fillon të lulëzojë në fillim të pranverës. Së fundi, është mirë që me shat të lironi butësisht dhe cekët dheun rreth luleshtrydheve.

Më pas mund të kalojmë te “fertilizimi“tokë. Foragjeri më i mirë dhe më i sigurt në pranverë do të jetë kompostoja, të cilën mund ta bëjmë vetë në parcelë. Plehu mund të jetë një zëvendësues

Megjithatë, nëse zbuloni se bimët tuaja janë ende të dobëta, mund të kërkoni plehra minerale dhe organike. Një pleh i mrekullueshëm mund të jetë mielli i bazaltit, i cili jo vetëm forcon bimët dhe i bën ato rezistente ndaj sëmundjeve, por edhe plehëron tokën. Në të njëjtën kohë, ai pasurohet me një sërë makro dhe mikroelementësh, si fosfor, kalium, magnez, bakër, bor, hekur dhe shumë të tjerë.

Kur shkurret ushqehen, është mirë të shpërndani mulch nën to për të siguruar një korrje të pastër pa tokë. Në të njëjtën kohë, do të kufizojë rritjen e barërave të këqija dhe do të ndihmojë në ruajtjen e temperaturës dhe lagështisë së duhur të shtresës së sipërme të tokës. Zgjedhja më e mirë është kashta, lëvorja ose tallashja.

Redaksia Pasioni në ju.

Artikuj të ngjashëm:

Zotëroni luleshtrydhe nga ballkoni gjatë gjithë verës

Trajtimi kryesor në mars. Përndryshe, luleshtrydhet nuk do të japin fryte në verë