Këshilla të dobishme

Cili është shkaku më i zakonshëm i sëmundjeve të lëkurës dhe si t’i trajtojmë ato?

14views

Ekzemë, puçrra, psoriasis ose zgjebe. Të gjitha këto janë sëmundje të lëkurës që mund të prekin një person. Disa sëmundje janë më serioze, të tjerat mezi vërehen, por asnjëra nuk duhet nënvlerësuar. Sëmundjet e lëkurës shpesh ndërhyjnë në aktivitetet e përditshme, pasi ato shkaktojnë kruarje, dhimbje dhe shpesh edhe djegie. Falë tyre, shumë shpesh prishet integriteti i lëkurës dhe gjithashtu funksioni i saj. Edhe nëse dikush i lë pas dore sëmundjet e lëkurës, ato gjithashtu mund të jenë kërcënuese për jetën. Prandaj është mirë të dimë shkaqet e tyre në mënyrë që t’i parandalojmë.

Duhet theksuar se ka sëmundje të lëkurës që nuk kanë një shkak të njohur. Megjithatë, ne njohim shumë sëmundje të lëkurës, shkaku i të cilave dihet mirë.

Shkaqet më të shpeshta të sëmundjeve të lëkurës

  • bakteret, viruset
  • alergeneve
  • sistemi imunitar i dobët

Shkaktarët më të zakonshëm të sëmundjeve të lëkurës janë sigurisht viruset dhe bakteret. Këto mund të parandalohen duke forcuar vazhdimisht sistemin tonë imunitar. Viruset nuk mund të sulmojnë një person me imunitet të fortë. Alergjenët janë gjithashtu shumë shpesh përgjegjës për sëmundjet e lëkurës. Fatkeqësisht, ne nuk zgjedhim alergjitë, por mund të përgatitemi për gjendjen që shkaktojnë alergjitë.

Shkaqe të tjera përfshijnë mjekimet ose ndoshta vaksinat, kundër të cilave trupi rebelohet. Në shumë raste, kontakti me kimikate është gjithashtu përgjegjës për sëmundjet e lëkurës.

Si të merreni me sëmundjet e lëkurës

Për fat të mirë, ka shumë mënyra për t’u marrë me sëmundjet e lëkurës pa u konsultuar me një mjek. Edhe pse jo të gjitha sëmundjet e lëkurës mund të parandalohen, disa mund të parandalohen me higjienën e duhur, një regjim të mjaftueshëm të pirjes ose një mënyrë jetese të shëndetshme (edhe një dietë jo e shëndetshme ndikon negativisht në gjendjen e lëkurës). Ne gjithashtu mund të parandalojmë sëmundjet e lëkurës duke shmangur faktorët që shkaktojnë sëmundje të padëshiruara dhe shumë të pakëndshme të lëkurës (për shembull, ata që vuajnë nga alergjitë do të shmangin gjithçka ndaj të cilës janë alergjikë).

Si të kuptoni se është shfaqur një sëmundje e lëkurës

Sigurisht, ende mund të ndodhë që një sëmundje e lëkurës të sulmojë. Megjithatë, si do të shfaqet, si do ta njohim? Me çdo sëmundje vjen një sërë simptomash. Simptoma më e zakonshme është një skuqje që nuk mund të anashkalohet. Më pas mund të shfaqen dhimbje, djegie dhe kruajtje. Në shumë raste, ngjyra e lëkurës ndryshon.