Këshilla të dobishme

Corona virus apo grip? Këto janë simptomat, si të dini se çfarë keni

10views

Si koronavirusi ashtu edhe gripi janë në rritje. Këtu janë simptomat që t’i dalloni ato.

Simptomat e COVID-19 janë:

 • ethe/të dridhura
 • kollë (zakonisht e thatë)
 • gulçim
 • pagesa e përgjithshme
 • mialgjitë
 • dhimbje koke
 • faringalgjia

Simptomat e infeksionit të traktit të sipërm respirator si rrjedhja e hundës, angina dhe pika pas hundës janë më pak të zakonshme se kushtet e tjera.

Kohëzgjatja e simptomave varion nga 1-14 ditë.

FTOHJE E THJESHTË

Ftohja e zakonshme zakonisht ka simptoma më të buta në krahasim me gripin dhe COVID-19. Kohëzgjatja e ftohjes së zakonshme zgjat nga 7-10 ditë dhe kufizohet kryesisht në sistemin e sipërm të frymëmarrjes. Simptomat e ftohjes së zakonshme janë:

 • teshtijnë
 • kongjestion dhe rrjedhje e hundës
 • pikim pas hundës
 • faring i irrituar
 • kollë
 • sytë e irrituar
 • dhimbje koke (e rralle)

GRIP SEZONAL

Gripi sezonal shfaqet kryesisht në muajt e dimrit. Ka një fillim akut të simptomave të rënda dhe zgjat 5 deri në 7 ditë, më pak se kohëzgjatja e simptomave të COVID-19. Simptomat përfshijnë:

 • ethe/të dridhura
 • kollë
 • pagesa e përgjithshme
 • mialgjitë / artralgjitë
 • rrjedhje e hundës
 • faringalgjia
 • jashtëqitje diarreike
 • gulçim

Sa kohë shfaqen simptomat pas ekspozimit dhe infeksionit?

Ngjashmëritë:

Si për gripin ashtu edhe për Covid-19, mund të duhet një ditë ose më shumë nga momenti kur një person është infektuar derisa të fillojë të shfaqë simptoma të sëmundjes.

Në të njëjtën kohë, siç raporton CDC, është e mundur që dikush të infektohet me koronavirus dhe të mos shfaqë asnjë simptomë (asimptomatik) dhe e njëjta gjë vlen edhe për virusin e gripit.

Të ndryshme:

Një person i infektuar me Covid-19 do të marrë më shumë kohë për të shfaqur simptoma sesa një person i infektuar me virusin e gripit.

Për gripin, një person zakonisht zhvillon simptoma një deri në katër ditë pasi është infektuar.

Një person me Covid-19 mund të zhvillojë simptoma nga dy deri në 14 ditë pas infektimit.

Për sa kohë dikush mund ta përhapë virusin?

Të ndryshme:

Nëse një person ka Covid-19, ai mund ta përhapë virusin te të tjerët për një periudhë më të gjatë kohore sesa nëse është me grip.

Gripi:

Njerëzit me infeksion të virusit të gripit janë potencialisht ngjitës për rreth një ditë përpara se të shfaqin simptoma. Megjithatë, gripi mendohet se përhapet kryesisht nga njerëzit që kanë simptoma të infeksionit me virusin e gripit.

Të rriturit dhe fëmijët më të rritur me grip duket se janë më ngjitës gjatë 3-4 ditëve të para të sëmundjes, por disa njerëz mund të mbeten ngjitës për pak më gjatë.

Foshnjat dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar mund të jenë ngjitës për një periudhë edhe më të gjatë prej 3-4 ditësh.

COVID-19:

Mesatarisht, njerëzit mund të fillojnë të përhapin koronavirusin 2-3 ditë para fillimit të simptomave të tyre, por infektueshmëria arrin kulmin një ditë para fillimit të simptomave.

Njerëzit gjithashtu mund të përhapin virusin që shkakton Covid-19 pa shfaqur simptoma.

Mesatarisht, njerëzit konsiderohen ngjitës për rreth tetë ditë pas fillimit të simptomave të tyre.

Si përhapen Covid-19 dhe gripi?

Ngjashmëritë:

Si Covid-19 ashtu edhe gripi mund të përhapen nga personi në person, midis njerëzve që janë të afërt ose në kontakt të ngushtë. Të dy viruset transmetohen kryesisht nga grimcat e mëdha dhe të vogla që përmbajnë virus që derdhen kur njerëzit me sëmundje (Covid-19 ose grip) kolliten, teshtijnë ose flasin. Këto grimca mund të zbresin në gojën ose hundën e njerëzve aty pranë dhe ndoshta të thithen përmes traktit respirator. Në disa raste, si në hapësirat e brendshme të ajrosura dobët, grimcat e vogla që përmbajnë viruse mund të udhëtojnë në distanca të gjata dhe të shkaktojnë infeksione.

Përhapja më e madhe bëhet nga thithja e pikave, por është e mundur që një person të infektohet duke prekur një person tjetër (për shembull shtrëngimi i dorës me dikë që ka virusin në duar), ose duke prekur një sipërfaqe ose objekt që ka virusin mbi të. dhe më pas personi prek gojën, hundën ose sytë.

Të ndryshme:

Ndërsa virusi që shkakton Covid-19 dhe viruset e gripit transmetohen në mënyra të ngjashme, koronavirusi është më ngjitës se virusi i gripit. Për më tepër, është vërejtur se virusi që shkakton Covid-19 mund të përhapet shpejt dhe lehtë te shumë njerëz dhe të çojë në përhapje të vazhdueshme midis njerëzve me kalimin e kohës.

Gjithashtu, koronavirusi mund të transmetohet nga njerëzit përpara se të fillojnë të shfaqin simptoma, qoftë nga njerëz me simptoma shumë të lehta apo edhe nga njerëz që nuk shfaqin kurrë simptoma (asimptomatike).

dikaiologitika.gr