Këshilla të dobishme

Coronavirus: Disa nuk e kapën kurrë – Cili është sekreti i tyre?

7views

Ata që nuk janë infektuar ende nga SARS-CoV-2, koronavirusi që na ka mërzitur vitet e fundit, duke regjistruar më shumë se gjysmë miliardë raste në mbarë botën dhe afër 3.5 milionë në Greqi, duket se kanë “kockën e lakuriqit të natës”. . Përhapja aktuale e virusit vlerësohet të jetë më e lartë se të dhënat zyrtare, përfshirë ata që nuk u testuan kurrë pasi ishin asimptomatikë. Edhe kështu, disa me siguri shpëtuan. A është e gjitha çështje fati?

Përgjigja është ndoshta “përafërsisht” dhe shpjegimi më kompleks se rastësia, sipas Dr Lindsay Broadbent, studiues në Shkollën e Mjekësisë, Stomatologjisë dhe Shkencave Biomjekësore të Universitetit Queen’s Belfast, i cili paraqet katër skenarë të mundshëm për të shpjeguar fenomenin.

1. Nuk ranë në kontakt me virusin

Kjo është një përgjigje e thjeshtë që mund të zbatohet vetëm për njerëzit që vendosën ta marrin atë masat ekstreme të mbrojtjes për shkak të rritjes së rrezikut në rast infektimi si për shembull pacientët me sëmundje kronike të zemrës dhe mushkërive, disa prej të cilëve ende u përmbahen masave të rrepta të mbrojtjes dhe të tjerët përfundimisht nuk arritën të përjashtojnë virusin.

Versioni vështirë se mund të përfshijë ata që përdorin transportin publik, punojnë në prani fizike dhe përgjithësisht kanë një jetë sociale më intensive, veçanërisht pas sforcimeve supertransmetuese të variantit Omicron. E megjithatë, vëren eksperti, ka njerëz që nuk janë infektuar pavarësisht ekspozimit të tepërt ndaj virusit, si punëtorët e spitalit apo kontaktet e ngushta të rasteve.

2. Ato mbrohen me vaksinim

Sipas studimeve, vaksinat kundër COVID-19 jo vetëm reduktojnë rrezikun e sëmundjes së rëndë, por edhe mundësinë e transmetimit të SARS-CoV-2. Problemi këtu është se studime të tilla janë kryer para ardhjes së variantit Omicron, për të cilin provat e kufizuara në dispozicion kanë vërtetuar aftësia e tij për të shmangur imunitetin nga infeksioni ose vaksinimi i mëparshëm.

3. Ato mbrohen nga struktura e tyre qelizore

Sipas një hipoteze, disa njerëz do t’i shpëtojnë infeksionit edhe nëse koronavirusi hyn në rrugët e frymëmarrjes, për shkak të mungesës së receptorëve të sipërfaqes qelizore që SARS-CoV-2 duhet të bashkojë dhe të hyjë për të filluar procesin e riprodhimit të tij.

4. Përgjigje intensive imune

Një qasje përfundimtare fokusohet në rolin që luan sistemi ynë imunitar gjatë infeksionit me koronavirus. Me sa duket, në radhë të parë ndodh një përgjigje e shpejtë dhe e fortë imune, duke parandaluar që virusi të riprodhohet në radhë të parë. Performanca e sistemit tonë imunitar, shpjegon Dr Broadbent, përcaktohet nga një kombinim faktorësh duke përfshirë moshën, gjenet dhe mënyrën e jetesës. Kështu, përgjigja e fortë dhe e menjëhershme imune:

  • mund të jetë rezultat i një mënyrë jetese i cili përfshin stërvitjen dhe ushqimin e duhur, duke siguruar mjaftueshmërinë e vitaminës D dhe gjumë adekuat
  • ndoshta për shkak të gjenet, siç tregohet nga studimet që ia atribuojnë një në pesë (20%) raste të COVID-19 të rëndë faktorëve gjenetikë dhe në këtë mënyrë tregojnë se profili ynë gjenetik do të përcaktojë përgjigjen imune. Në një studim nga Dr. Broadbent dhe ekipi i saj mbi qelizat nga zgavra e hundës, ata zbuluan se mostra e qelizave të një donatori nuk mund të kontrollohej nga SARS-CoV-2 dhe se disa variante gjenetike – disa prej të cilave përfshihen në përgjigjen imune – mund të shpjegojë pse ndodhi kjo. Madje, njëri prej tyre ka treguar rezistencë ndaj infeksionit HIV në të kaluarën
  • është produkt i imunitetit të kryqëzuar, d.m.th. mbrojtja sigurohet nga infeksioni i mëparshëm me koronaviruse të tjerë njerëzorë (HCoV) që në përgjithësi shkaktojnë sëmundje të lehtë kundër SARS-CoV-2.

ygeiamou.gr