Këshilla të dobishme

Coronavirus: Kush kanë dy herë më shumë gjasa të përjetojnë Covid të gjatë – Cilat simptoma po i shqetësojnë ata

7views

Gratë kanë më shumë se dy herë më shumë gjasa se burrat të vuajnë nga simptomat e zgjatura të Covid-19 për muaj të tërësipas studimit më të madh të këtij lloji deri më sot.

Hulumtimet tregojnë gjithashtu se historia juaj mjekësore e sëmundjes autoimune ose depresionit; rrit rrezikun e simptomave afatgjata pas infektimit me koronavirus

Rreth një në tre persona me Covid-19 të zgjatur kishte një sëmundje të mëparshme autoimune dhe mbi gjysmë histori depresioni ose ankthi.

Ata që kishin kërkuar shtrimin në spital për shkak të Covid-19 kanë më pas dhjetë herë më shumë gjasa të kenë Covid-19 të zgjatur. Studimi gjithashtu zbuloi, siç raportohet nga Agjencia e Lajmeve Athinë-Maqedonase, se një vit pas infeksionit fillestar Covid-19, përafërsisht. një në katër gra me Covid-19 afatgjatë ka çrregullime menstruale.

Studimi i studiuesve në kompaninë e njohur të analizave gjenetike 23andMe, sipas Financial Times, analizoi të dhënat për më shumë se 100,000 njerëz me Covid-19, prej të cilëve rreth një e katërta kishin simptoma (kshqetësim, gulçim, mjegull truri et al.), pavarësisht se ishte shëruar nga infeksioni akut të paktën 12 javë më parë.

U konstatua se gratë vuajnë nga Covid-19 e zgjatur në një shkallë disproporcionale, edhe pse, siç kanë treguar shumë studime, meshkujt kanë më shumë gjasa të infektohen me Covid-19 dhe të vdesin nga sëmundja. Rreth gjysma e grave me Covid-19 të zgjatur kanë simptoma për gjashtë muaj ose më shumë, që ndoshta është për shkak të dallimeve hormonale ose gjenetike midis dy gjinive. Sipas studiuesve, gratë gjithashtu kanë më shumë gjasa të vuajnë nga sëmundje autoimune si lupus eritematoz sistemik ose skleroza e shumëfishtë.

A studimi i dytë amerikan, nga hulumtuesit në Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), zbuluan se të paktën një në pesë të rritur (21%) deri në 65 vjeç që u sëmur me koronavirus do të zhvillojë më pas probleme afatgjata Covid-19, sipas New York Times. Në moshën mbi 65 vjeç, Covid-19 gjatë do të tregojë një normë edhe më të lartëmë shumë se një në katër (27%).

probleme nga Covid-19 e gjatë mund t’i shqetësojë ata mushkëritë, zemra, veshkat, sistemi musculoskeletal, endokrin, gastrointestinal si dhe pjesë të tjera të trupit simptoma të një natyre neurologjike dhe psikiatrike. Të moshuarit mbi 65 vjeç kanë një rrezik më të lartë, krahasuar me të rinjtë me Covid-19 afatgjatë, për të zhvilluar dështim të veshkave, sëmundje neurologjike dhe çrregullime mendore në veçanti.

Studimi, i cili analizoi të dhënat elektronike mjekësore nga viti 2020-2021 për afro dy milionë njerëz, nga të cilët 353,164 ishin diagnostikuar me koronavirus, zbuloi se rreziku i problemeve shëndetësore (muskuloskeletore respiratore, kardiovaskulare, etj.) për shkak të sindromës post-Covid. (siç njihet edhe Covid-19 afatgjatë) në moshën mbi 65 vjeç është 20% deri në 120% më i lartë se tek njerëzit e moshuar që nuk kanë pasur kurrë Covid-19. Për personat e moshës 18 deri në 64 vjeç, rreziku përkatës i problemeve shëndetësore për shkak të Covid-19 afatgjatë është 10% deri në 110% më i lartë krahasuar me ata që nuk janë infektuar kurrë nga koronavirusi.

Sipas hulumtimit, në një muaj deri në një vit pasi u diagnostikuan me koronavirus, 38% e pacientëve kishin ende një ose më shumë probleme shëndetësore, krahasuar me 16% të pacientëve pa Covid-19. Në grupmoshën 18-64 vjeç përqindja e personave me probleme pas Covid-it ishte 35% krahasuar me 15% te bashkëmoshatarët pa Covid-19, ndërsa për ata mbi 65 vjeç përqindjet përkatëse ishin 45% krahasuar me 19%. Bazuar në sa më sipër, studiuesit arritën në vlerësimin se afërsisht 27% e të moshuarve dhe 21% e atyre nën 65 vjeç kanë probleme shëndetësore që lidhen me Covid-19 të mëparshme.

newsbeast.gr