Këshilla të dobishme

Depresioni i fshehur!

9views

Një antidot për depresionin e fshehur përfshin pranimin dhe adresimin e çështjeve themelore që kontribuojnë në shqetësimin emocional

Mr.sci Miradije Statovci
Psikologe Klinike
Poliklinika “Galaktika”

Disa njerëz që luftojnë me depresionin mund të përpiqen të fshehin gjendjen e tyre, gjë që çon në një situatë ku edhe njerëzit e afërt nuk mund ta kuptojnë se personi është në depresion. Kjo betejë shpesh fshihet nga sytë tanë, ndaj krijohet iluzioni se gjithçka është në rregull në jetën e tyre…

Megjithëse simptomat e njohura, si trishtimi, pikëllimi ose pesimizmi, mund të njihen lehtësisht, simptomat e tjera mund të jenë më pak të dukshme.

Njerëzit me depresion të fshehur mund të funksionojnë mirë në jetën e tyre të përditshme dhe duken se janë në shëndet të mirë mendor dhe fizik – por maskojnë simptomat fizike dhe mendore të depresionit.

Këtu janë disa strategji që mund të ndihmojnë në luftimin e depresionit të fshehur:

Kërkoni ndihmë profesionale: Është e rëndësishme të kontaktoni një terapist, këshilltar ose profesionist të shëndetit mendor i cili mund të ofrojë mbështetje dhe udhëzime në menaxhimin e simptomave depresive.

Flisni me një mik të besuar ose një anëtar të familjes për ndjenjat dhe përvojat tuaja. Ndarja e betejave tuaja mund të ndihmojë në zbutjen e barrës së mbajtjes së tyre të fshehur.

Praktikoni kujdesin për veten: Angazhohuni në aktivitete që promovojnë mirëqenien tuaj mendore dhe emocionale, të tilla si ushtrimet, meditimi, shënimi në ditar ose kalimi i kohës në natyrë.

Krijoni një rutinë: Krijimi i një rutine ditore mund të sigurojë strukturë dhe stabilitet, të cilat mund të jenë të dobishme në menaxhimin e simptomave depresive.

Sfidoni mendimet negative: Praktikoni teknikat kognitive-sjellëse për të sfiduar dhe riformuluar modelet negative të mendimit që kontribuojnë në ndjenjat depresive.

Angazhohuni në aktivitetet që ju pëlqejnë: Merrni pjesë në aktivitete që ju sjellin gëzim dhe përmbushje, pavarësisht nëse është një hobi, prizë krijuese ose ndërveprim shoqëror.

Jepni përparësi gjumit dhe të ushqyerit: Flini mjaftueshëm dhe mbajtja e një diete të ekuilibruar mund të ketë një ndikim pozitiv në shëndetin tuaj mendor.

Praktikoni ‘Mindfulness’: Teknikat e Mindfulness, të tilla si frymëmarrja e thellë ose meditimi, mund t’ju ndihmojnë të qëndroni në tokë dhe të pranishëm në këtë moment.

Vendosni objektiva realiste: Ndani detyrat në hapa të menaxhueshëm dhe fokusohuni në arritjen e qëllimeve të vogla dhe të arritshme për të rritur besimin dhe ndjenjën e arritjes.

Kultivoni marrëdhënie mbështetëse: Rrethojeni veten me njerëz që ju lartësojnë dhe ju mbështesin, dhe kërkoni lidhje shoqërore që ushqejnë mirëqenien tuaj emocionale.

Mos harroni se është në rregull të kërkoni ndihmë dhe mbështetje kur keni të bëni me depresionin e fshehur.

Duke ndërmarrë hapa proaktivë për të adresuar betejat tuaja emocionale dhe duke kërkuar ndihmë kur është e nevojshme, ju mund të punoni për të kapërcyer depresionin e fshehur dhe për të ecur drejt një jete më të shëndetshme dhe më të plotë. /Telegrafi/