Këshilla të dobishme

Dëshironi të keni një lëndinë të bukur në pranverë? Kini kujdes për pesë gabime të zakonshme tani

7views

Pranvera është në ajër. Në fakt, hapat që ndërmerrni tani janë kritike për ta mbajtur lëndinën tuaj të duket mirë gjatë verës. Një ekspert i kopshtarisë zbulon gabimet e zakonshme që mund të dëmtojnë përpjekjet tuaja për kujdesin e lëndinës!

Një lëndinë e bukur dhe e mirëmbajtur është me të vërtetë një zbukurim për çdo kopsht. Edhe shtretërit ose dekorimet më të bukura të luleve nuk do të duken mirë nëse bari përreth shtëpisë është i thatë, i zbehur ose thjesht i kositur keq.

Prandaj ia vlen të kujdeseni tani dhe ta përgatisni siç duhet për sezonin e verës. Megjithatë, mos harroni se zelli i tepruar në këtë drejtim mund të dëmtojë edhe lëndinën tonë. Të gjitha punët në kopsht duhet të bëhen gradualisht dhe sipas një plani të caktuar. Eksperti i kopshtarisë, Lee Smith, nga Composite Warehouse në Warrington, i tha The Mirror ato që ai beson se janë gabime të zakonshme që mund të pengojnë në mënyrë efektive përpjekjet edhe të kopshtarëve më të mirë. Pra, çfarë duhet patjetër të keni kujdes?

Jini të durueshëm dhe të kujdesshëm kopshtarë

Shumë entuziastë të kopshtarisë do të preferonin të fillonin kositjen e lëndinës sapo të shkëlqejnë rrezet e para të diellit pranveror. Megjithatë, ky është një gabim i madh! Eksperti i hortikulturës Lee Smith thekson me ndjeshmëri se bari ka nevojë për kohë për t’u rikuperuar siç duhet pas muajve të vështirë të dimrit. Prandaj, përpara se të kositni, prisni pak që toka dhe kërcelli të thahen natyrshëm.

Gjithashtu mbani në mend se kositja edhe e barit pak të ngrirë mund të pengojë zhvillimin e rrënjëve. Ecja në bar të ngrirë e rrafshon atë, gjë që çon në formimin e zonave të vdekura të barit. Prandaj, nëse është e mundur, rekomandohet të shmanget shkelja mbi barin e ngrirë.

Mprehni mirë tehet e kositëses dhe kini kujdes nga brejtësit

Sipas ekspertit, koha optimale për kositjen e barit është kur tehet janë afërsisht 7.5 cm të larta. Kjo është e rëndësishme sepse atëherë rrënjët janë tashmë shumë më të forta dhe të rrënjosura më mirë. Ata janë gjithashtu në gjendje të përballojnë stresin e kositjes. Një thikë e pastër dhe e mprehtë është gjithashtu shumë e rëndësishme. Gjatë kositjes, mund të hasni edhe disa pengesa, si brejtësit dhe dëmtuesit.

Ata jetojnë në bar dhe për fat të keq shpesh e shkatërrojnë atë. Lee Smith beson se brejtësit mund të ndikojnë negativisht në rritjen e barit. Prandaj, është e rëndësishme të kontrolloni rregullisht barin pas dimrit për shenja të rritjes së tepërt dhe të monitoroni pamjen e jashtëqitjeve në kopsht. Nëse ka shumë prej tyre në lëndinë, është e nevojshme të reagoni menjëherë. Përndryshe, mund të prisni një pushtim të dëmtuesve të kopshtit.

Më mirë të mos fekondoni

Sipas ekspertit, për fat të keq, shumë pronarë të kopshteve i nënshtrohen modës së fekondimit. Sipas tij, kjo është një qasje e gabuar, sepse jo vetëm po shpenzojmë para për plehra të specializuara, por po e teprojmë dhe madje mund të pengojmë rritjen e barit. Megjithatë, nëse doni të ndihmoni lëndinë tuaj të rritet më shpejt, ia vlen të përmendet lotimi i duhur i saj. Megjithatë, Lee Smist i qaset kësaj teme me kujdes. Ai paralajmëron se edhe me lotim duhet të keni kujdes dhe ta bëni rrallë.