Këshilla të dobishme

Diabeti i tipit 1 shpesh sulmon të rinjtë. Si manifestohet dhe vazhdon?

10views

Diabeti është një sëmundje që lidhet kryesisht me njerëzit e pjekur. Ky është një gabim i madh. Kjo sëmundje shpesh shfaqet edhe tek të rinjtë. Në rastin e tyre më së shpeshti kemi të bëjmë me diabetin e tipit 1.

Ky lloj diabeti quhet edhe diabeti i varur nga insulina. Deri në 80 për qind Në rastet, simptomat e para shfaqen para moshës 30 vjeçare.

Diabeti i tipit 1 është një sëmundje kronike – është e pamundur të kurohet. Karakteristikë e tij është fakti se që në fillim është e nevojshme t’i jepet pacientit insulinë ekzogjene.

Diabeti është një sëmundje autoimune. Çfarë do të thotë? Në rastin e sëmundjes kemi të bëjmë me një situatë në të cilën sistemi imunitar i pacientit fillon të shkatërrojë qelizat e pankreasit. Këto, nga ana tjetër, janë përgjegjëse për prodhimin e insulinës.

Deri më tani, shkaku i drejtpërdrejtë i sëmundjes nuk është përcaktuar. Megjithatë, ekziston një probabilitet i lartë që diabeti i tipit 1 të ketë një bazë gjenetike. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se vetëm njerëzit e prekur gjenetikisht do të sëmuren. Hulumtimet tregojnë se faktorë të tjerë mund të jenë gjithashtu të rëndësishëm. Eshte e gjitha per mungesa e vitaminave – kryesisht vitaminë D, stres, infeksione virale – kryesisht rubeola, shytat dhe citomegalovirus.

Shumë ekspertë i kushtojnë vëmendje edhe faktorëve dietik. Ekziston një probabilitet i lartë që diabeti i tipit 1 mund të shkaktohet nga përfshirja e qumështit të lopës në dietë shumë herët.

Diabeti i tipit 1 mund të jetë asimptomatik në fazat e tij fillestare. Megjithatë, ndërsa sëmundja përparon, mund të shfaqen simptoma më karakteristike, duke e bërë më të lehtë diagnozën. Simptomat më të zakonshme të vërejtura tek pacientët përfshijnë rritjen e etjes. Ndodh si gjatë ditës ashtu edhe gjatë natës. Njerëzit me diabet pinë deri në pesë litra ujë në ditë.

Të tjera simptomat e diabetit të tipit 1 te:

  • urinim shumë i shpeshtë,
  • humbje peshe,
  • lodhje,
  • përgjumje,
  • ndryshimet e lëkurës – thatësi, skuqje,
  • nauze dhe të vjella,
  • erë e pakëndshme e frymëmarrjes që i ngjan acetonit.

Nëse pacienti është i varfëruar nga qelizat beta në pankreas, mund të ndodhë edhe koma.

Sëmundja zakonisht diagnostikohet duke kontrolluar nivelin e glukozës në gjak. Flasim për diabetin e tipit 1 kur niveli i pacientit është më i lartë se 200 mg/dl gjatë disa matjeve të pavarura (pavarësisht orës së ditës). Ndonjëherë, mjeku mund të urdhërojë edhe analiza të tjera. Më shpesh është kjo test për antitrupa anti-GAD ose C-peptid.

Diabeti i tipit 1 kërkon administrim tek pacienti insulinë. Insulina administrohet para vaktit. Ka disa metoda aplikimi – një shiringë, një stilolaps insuline ose një pompë insuline. Doza e saj varet nga shumë faktorë, duke përfshirë: mosha, pesha ose gjendja e përgjithshme shëndetësore e pacientit. Qëllimi kryesor i trajtimit të diabetit të tipit 1 është të rikrijojë ritmin normal të sekretimit të insulinës sa më afër që të jetë e mundur. E thënë thjesht – ka të bëjë me ruajtjen e niveleve të duhura të glukozës.

Diabeti i tipit 1 kërkon trajtim. Nëse nuk trajtohet, mund të çojë edhe në vdekje.

Një element i rëndësishëm Trajtimi i diabetit të tipit 1 është një dietë e përshtatshme. Pacientët duhet të ndjekin rekomandimet e mjekut dhe dietologut të tyre. Para së gjithash, duhet të shmangni produktet me një indeks të lartë glicemik (GI). Kjo perfshin: bukë e bardhë, patate, karota të ziera.

E njëjta gjë vlen edhe për karbohidratet e thjeshta, të cilat rrisin ndjeshëm nivelin e sheqerit në gjak. Dieta e një personi me diabet të tipit 1 duhet të përfshijë kryesisht perime të papërpunuara, mish pa dhjamë, peshk dhe vezë.