Këshilla të dobishme

Diabeti: Si të mbrohemi nga “kallacia” e stinës – Ushqimet që ndihmojnë

9views

Sipas Federatës Ndërkombëtare të Diabetit (IDF) në mbarë botën më shumë se 537 milionë njerëz vuajnë nga diabeti mellitus. Numri i njerëzve me Diabet Mellitus pritet të kalojë 643 milionë në vitin 2030 dhe 783 milionë përkatësisht deri në vitin 2045. 90% e njerëzve vuajnë nga diabeti i tipit 2, ku 79% e tyre vijnë kryesisht nga vende me standard të ulët ose/dhe mesatar të duke jetuar.

Më shumë se 1.2 milionë fëmijë dhe adoleshentë vuajnë nga diabeti i tipit 1.

Çdo vit 6.7 milionë vdekje shoqërohen me praninë e diabetit mellitus.

Kostoja e përballimit të problemit arrin në 1 trilion dollarë, që përfaqëson 9% të PBB-së botërore.

Për çdo person të njohur me Diabet Mellitus, vlerësohet se ka një tjetër që nuk është në dijeni të problemit të tyre.

Shumica e rasteve të padiagnostikuara janë Diabeti i Tipit 2.

Një në 6 fëmijë të lindur në mbarë botën vjen nga nëna me hiperglicemi gjatë shtatzënisë, e njohur si Diabeti Mellitus Gestational.

Për këtë arsye, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka dedikuar 14 Nëntorin, si Ditën Botërore të Diabetit, me qëllim informimin dhe sensibilizimin e komunitetit mjekësor dhe publikut për parandalimin, diagnostikimin e hershëm dhe trajtimin efektiv të kësaj gjigante mediko-socio-ekonomike. problem .

Përhapja e madhe e diabetit mellitus në nivel global ka krijuar vështirësi të mëdha në lidhje me mundësinë që e gjithë popullata të aksesojë mjetet moderne terapeutike për trajtimin e problemit.

Kostoja e lartë e trajtimit dhe aksesi i kufizuar në mjetet moderne terapeutike dhe arritjet teknologjike kanë krijuar një disharmon të madh në përmbushjen e nevojave, me ndikim negativ në shëndetin e personave me Diabet Mellitus.

Në përpjekjen e shkencëtarëve për të shpjeguar rritjen e tepërt të diabetit mellitus, për të mbrojtur sistemet shëndetësore dhe për të kufizuar kostot nga përhapja mbresëlënëse e tij, së fundmi ata kanë zbuluar dhe fajësuar për herë të parë, një sërë faktorësh të rinj predispozues, përveç trashëgimisë. Mosha dhe Obeziteti, të cilat njiheshin deri më tani.

Faktorë të rinj predispozues për shfaqjen e diabetit mellitus:

 • konsumimi i madh i alkoolit
 • shmangia sistematike e mëngjesit
 • “snacking” i vazhdueshëm pa planifikuar gjatë gjithë ditës
 • pirja e duhanit
 • Depresioni
 • problemet dhe paqëndrueshmëria në humor
 • Stresi i përditshëm
 • Hipertensioni
 • Hiperlipidemia
 • Obeziteti i barkut
 • Infiltrimi yndyror i mëlçisë
 • përdorimi i tepërt i kafeinës
 • dhe veçanërisht pagjumësia

Gjithashtu, të porsalindurit mbipeshë (> 4 kg) dhe fëmijët obezë shfaqin një rrezik në rritje të zhvillimit të diabetit mellitus në jetën e tyre të rritur.

Një zbulim i rëndësishëm nga studimet e rëndësishme shkencore të kohëve të fundit është prova, pa asnjë dyshim, se rregullimi i mirë, në 10 vitet e para pas zbulimit të diabetit mellitus, lë një “gjurmë kujtese dhe mbrojtjeje”, në qelizat e organizmit, i cili luan. një rol vendimtar në shfaqjen dhe përparimin e komplikimeve kronike të sëmundjes.

Në rastet e diabetit mellitus të tipit 2, që përbëjnë shumicën dërrmuese të rasteve, diagnoza e problemit shpesh bëhet vonë dhe mund të jenë shfaqur tashmë komplikime.

Studimet e mësipërme, të cilat tashmë janë “pika referimi” në Diabet, na ndërgjegjësojnë dhe na nxisin të përpiqemi që në fillim, të arrijmë rregullimin më të mirë të mundshëm dhe të ofrojmë mundësinë që të gjithë të kenë akses në mjetet moderne terapeutike.

Ndaloni së numëruari kaloritë

Një nga çështjet kapitale që ka ndryshuar rrënjësisht, vitet e fundit, cilësinë e jetës, ecurinë, trajtimin dhe evolucionin e diabetit mellitus është e famshmja “Dieta ose të ushqyerit e personave me Diabet Mellitus”.

Dieta ose Ushqyerja për Diabetin ekziston prej kohësh, e rreptë, kufizuese, problematike dhe joefektive, si rrjedhojë është shumë e vështirë, në mos e pamundur, ta ndjekësh për një kohë të gjatë!

Me zhvillimin e kërkimit shkencor dhe njohuritë që kemi marrë së fundmi, nga JO-ja, JO-ja dhe e Ndaluara, sot kemi arritur në një dietë të shëndetshme, të bazuar në dietën/ushqyerjen mesdhetare dhe në përpjekjen e madhe për të bindur se Dieta e çdo personi dhe veçanërisht e personave me Diabet Mellitus, duhet të karakterizohet nga shumëllojshmëria, imagjinata dhe shija!

Dieta e njerëzve me Diabet Mellitus është një shembull i të ushqyerit të duhur për të gjithë

Kjo qasje çon në një jetë më normale, më të këndshme dhe më humane. Por gjëja më e rëndësishme është që ne duhet të përpiqemi të bindim se stili i jetesës dhe ushqimi i një personi me Diabet Mellitus duhet të karakterizohet nga moderimi, qëndrueshmëria, kohëzgjatja dhe vetëkontrolli!

Sigurisht, të gjithë duhet të kuptojmë se nuk ka ushqime që ulin sheqerin. Reduktimi i sheqerit mund të arrihet vetëm me stërvitje dhe mjekim të përshtatshëm!

Por ka ushqime dhe suplemente ushqimore që kanë pushtuar së fundmi literaturën ndërkombëtare dhe mund të ndihmojnë në rregullimin më të mirë të diabetit mellitus!

Ushqimet dhe suplementet ushqimore, me mikroelementet, vitaminat, mineralet dhe antioksidantët që përmbajnë, ofrojnë mbrojtje të konsiderueshme kardio-mbrojtjeje dhe mbrojtje nga kanceri dhe ndihmojnë në rregullimin më të mirë të problemit multifaktorial që është Diabeti Mellitus. Të gjithë elementët e mësipërm ndihmojnë homeostazën metabolike të trupit falë ndjeshmërisë së shtuar që shkaktojnë ndaj veprimit të Insulinës.

Cilat ushqime ndihmojnë?

 • Avokado
 • Bajame
 • Vezët
 • Aloe Vera
 • Acidi alfa lipoik
 • Vitamina D
 • Perimet
 • Kakao
 • kanellë
 • Kafe
 • Perimet
 • Magnezi
 • Manaferrat
 • Uthull
 • Bishtajoret
 • Probiotikët
 • Hudhra
 • Frutat
 • Perimet
 • Krom

Është vërtetuar se asnjë metodë nuk është aq efektive në afat të gjatë sa të ushqyerit e shëndetshëm!

Vlen të theksohet se çdo zakon dietik dhe nëse ndiqet asgjë nuk zëvendëson rëndësinë e humbjes së peshës, stërvitjes, një diete të shëndetshme të ekuilibruar dhe sigurisht mjekimit të personalizuar!

Udhëzuesi i fundit “ndalo numërimin e kalorive” i rekomanduar nga Shkolla Mjekësore e Harvardit më në fund zhvlerëson një strategji të vjetëruar, të vjetëruar dhe të gabuar të numërimit të kalorive që për dekada ka ngritur pikëpyetje në lidhje me efektivitetin e humbjes së peshës, peshën dhe rregullimin e sheqerit!

Kjo direktivë na jep më shumë fleksibilitet dhe përshtatshmëri në zgjedhjen e ushqimeve që dëshirojmë të përdorim.

Në të kaluarën na shqetësonte kufizimi i kalorive në ushqime që i detyronte personat me Diabet Mellitus dhe Obezitet të bënin “parazoda” dietike, me çka kjo nënkuptonte, për shëndetin e tyre mendor, rregullimin e sheqerit etj.

Udhëzuesi modern rekomandon, braktisni konceptin e kalorive dhe fokusohuni në sasinë dhe cilësinë e ushqimeve që karakterizojnë një dietë të shëndetshme.

Të gjitha kaloritë nuk janë të njëjta dhe çdo trup menaxhon dhe përpunon ushqimin në mënyrën e vet të personalizuar!

Përpunimi i ushqimit ndikohet nga:

1. nga mikrobioma e zorrëve, “truri” tjetër i sistemit tonë tretës, me triliona mikroorganizma që, në varësi të llojeve që dominojnë, ndikojnë në sa kalori mund të thithë trupi ynë nga ushqimi!

2. nga Metabolizmi ynë, pasi çdo organizëm ka një “qendër referimi” në tru, e cila krijon fenomenin e “përshtatjes metabolike dhe homeostazës”, që lidhet me faktorë si Gjenet, Mjedisi dhe Sjellja jonë!

3. Llojet e ushqimit që konsumojmë.

Është vënë re se trurit i “pëlqejnë” ushqimet e shëndetshme që janë në formën e tyre natyrale dhe jo të përpunuara.

Kombinimi i një diete të shëndetshme dhe stërvitjes është e vetmja metodë e provuar shkencërisht që zgjat jetën.

Përmirëson rregullimin e sheqerit, rrit ndjeshmërinë e trupit ndaj veprimit të Insulinës, zvogëlon faktorët rëndues për sëmundjet kardiovaskulare, kontribuon në humbjen e peshës, rrit forcën e muskujve dhe ndihmon ekuilibrin psiko-emocional dhe mirëqenien e njerëzve me Diabet Mellitus.

Menaxhimi i suksesshëm i Diabetit Mellitus kërkon dhe rekomandon:

Fokusohuni në cilësinë dhe sasinë e ushqimit, duke shmangur ushqimet e përpunuara, sheqerin, ëmbëlsirat, ushqimet e skuqura dhe byrekët! Perimet, barishtet, bishtajoret, frutat, mishi pa dhjamë, peshku dhe produktet me drithëra të plota, le të jenë baza e dietës suaj!

Ushtroni në mënyrë sistematike dhe nëse është e mundur, me intensitet!

Ecja, Vallëzimi, Çiklizmi, Noti, Yoga, Pilates, janë ushtrime që ndihmojnë në mënyrë dramatike në ekuilibrin metabolik dhe mendor!

Sigurohuni që të flini mirë dhe mjaftueshëm duke qenë se pagjumësia konsiderohet tashmë një faktor serioz predispozues për shfaqjen e Diabetit Mellitus, rrit peshën trupore dhe shkakton çrregullime të theksuara hormonale, të cilat çrregullojnë sheqerin dhe ndikojnë negativisht në shëndetin mendor.

Zhvillimet mbresëlënëse të mësipërme na çojnë në konkluzionin se “fazia” e diabetit mellitus mund të trajtohet në mënyrë efektive në kohën tonë, me cilësinë e jetës dhe të kuptuarit se “Diabeti Mellitus në kohën tonë nuk është një sëmundje, por një mënyrë jetese”.

ygeiamou.gr