Këshilla të dobishme

Energjia elektrike: Çfarë bën vërtet ndryshim në faturat në shtëpi

8views

Me inflacionin dhe koston e jetesës tani në qiell, shumica e qytetarëve po kërkojnë mënyra për të ulur faturat e fryra të energjisë elektrike në mes të një krize të paprecedentë energjetike.

E vërteta është se interneti është plot me këshilla dhe këshilla për kursimin e energjisë, disa prej të cilave janë vërtet të dobishme dhe të tjera që nuk kanë ndikim të rëndësishëm në konsum.

Në përgjithësi, të gjithë ekspertët pajtohen se një faktor kyç në reduktimin e konsumit të energjisë elektrike në familjen tuaj është të pajiseni me të pajisje të klasës së lartë të energjisë dhe efikasitetit. Një pajisje e klasit energjetik “A” mund të jetë më e shtrenjtë se një klasë e ngjashme energjetike “G”, por është e sigurt që së shpejti do ta paguani, pasi diferenca në faturat e energjisë elektrike do të jetë e konsiderueshme.

Siç shpjegon organizata britanike e energjisë “Energy Saving Trust”:

“Kur blini një pajisje të re shtëpiake është e rëndësishme të shikoni etiketën ku shkruhet klasa e saj e energjisë. Pajisjet tani testohen për të parë se sa energji konsumojnë në krahasim me pajisjet e tjera në treg. Shkalla ka 7 klasa, duke filluar me ‘A’ dhe duke përfunduar me ‘G’, megjithatë frigoriferët shpesh kanë edhe klasa ‘A+’, ‘A+++’, ‘A++’ dhe ‘A+’, ku i pari është më efikasi”.

Megjithatë, për fat të keq, jo të gjithë kanë aftësinë për të zëvendësuar pajisjen e tyre të vjetër me një të re. Kjo është arsyeja pse ne kemi mbledhur disa nga këshillat më efektive për kursimin e energjisë nga agjencitë zyrtare të energjisë, si dhe ekspertë në media me reputacion.

Kursimi i energjisë: Lavatriçe

“Aparatet e lagura” (makina larëse, pjatalarëse, etj.) kryesojnë listën e Trustit të Kursimit të Energjisë për pajisjet që konsumojnë më shumë energji në një shtëpi, ku shumica e konsumit vjen nga energjia elektrike e nevojshme për ngrohjen e ujit.

Megjithatë, lajmi i mirë është se ka disa mënyra të thjeshta për të kursyer energji duke ndjekur dy rregulla bazë.

E para, të cilën mund ta keni ditur, është se si duhet shmangni funksionimin e makinës larëse kur ajo është gjysmë e mbushur. Një këshillë nga ekspertët e lavatriçeve është të mbushni plotësisht lavatriçen, duke lënë vetëm një boshllëk të vogël të barabartë me një pëllëmbë, për të lehtësuar procesin e larjes.

Por ajo që bën ndryshimin më të madh është butonin “ECO”. (modaliteti ekonomik ose ekologjik), i cili kërkon më shumë kohë, por mund t’ju bëjë kursime të energjisë elektrike deri në 30%, bazuar në të dhënat nga organizata e ruajtjes Rotary World Savers. Kjo ndodh sepse larja bëhet me ujë më të ftohtë.

Kursimi i energjisë: Ngrohës uji

Ngrohësi i ujit konsumon gjithashtu sasi të konsiderueshme të energjisë elektrike, pasi, bazuar në shifrat zyrtare nga faqja e internetit e qeverisë amerikane për energjinë, “Energy.Gov”, është përgjegjës për 1/5 e konsumit të energjisë elektrike të një familjeje.

Një mënyrë e thjeshtë për të reduktuar sasinë e energjisë elektrike që ngrohësi juaj “digjet” është vendosni saktë temperaturënsi per arsye ekonomike ashtu edhe per arsye sigurie.

Siç shpjegojnë ekspertët, shpesh, cilësimet e fabrikës e detyrojnë ngrohësin e ujit të ngrohë ujin deri në një temperaturë prej 70 gradë Celsius. Sigurisht, askush nuk lahet në temperatura kaq të larta, kështu që dobia e këtij cilësimi është të mbajë ujin mjaftueshëm të ngrohtë, në rast se disa njerëz lahen shpesh me radhë.

Nëse diçka e tillë nuk ndodh shpesh në shtëpinë tuaj, atëherë, sipas ekspertëve, një temperaturë prej 50 gradë Celsius mjafton të bëni një dush të ngrohtë, pa presion kohe, nëse jetoni vetëm. Nga ana tjetër, një familjare mund të zgjedhë një temperatura rreth 60-65 gradë.

Ky cilësim do t’ju ndihmojë të kurseni para, ndërsa në të njëjtën kohë nëse harroni ngrohësin e ujit të ndezur për një kohë të gjatë, nuk do të humbisni sasi të mëdha të energjisë elektrike. Kjo ndodh sepse ruajtja e temperaturës së ujit në 50 gradë Celsius kërkon më pak energji sesa një temperaturë më e lartë.

Kursimi i energjisë: Ndriçimi

Një mënyrë shumë e thjeshtë për të kursyer energjinë elektrike është zëvendësimi i llambave tuaja me llamba LED.

Në veçanti, siç thekson amerikani “Energy.Gov”, llambat LED përdorin të paktën 75% më pak energji se llambat konvencionale. Në të njëjtën kohë, ndriçimi LED zgjat deri në 25 herë më shumë se ndriçimi konvencional, që do të thotë se kursimet janë edhe më të mëdha pasi nuk kanë nevojë për zëvendësim të shpeshtë.

Kursimi i energjisë: Frigorifer

Sipas faqes zyrtare të qeverisë amerikane për efikasitetin e energjisë, Energy Star, frigoriferët përbëjnë rreth 13% të konsumit total të energjisë në një shtëpi, pjesërisht sepse ndryshe nga pajisjet e tjera elektrike, ata janë vazhdimisht të ndezur.

Nëse frigoriferi juaj është i vjetër dhe nuk ka sistem automatik të shkrirjes, atëherë kjo do të thotë që duhet ta shkrini vetë 1-2 herë në vit, për të ulur konsumin deri në 30%. Një mënyrë tjetër për të kursyer energji është të kontrolloni se si vendndodhjen e frigoriferit tuaj është e saktë (d.m.th., nuk ndodhet pranë një burimi nxehtësie si furra ose radiatori) dhe si vendosja e temperaturës nuk është shumë e ulëttë cilat mund të zvogëlojnë konsumin deri në 15%.

Sipas FDA, një temperaturë e mirë për frigorifer ndodhet ne 3-4 gradë Celsiusndërsa për ngrirjes temperatura e rekomanduar është në -18 gradëmegjithatë do të ishte mirë të merren parasysh edhe udhëzimet e prodhuesit.

Për më tepër, humbja e ftohjes e shkaktuar nga hapja e shpeshtë e derës ose çarjet e ndryshme të pranishme mund të rrisë ndjeshëm konsumin, ndaj është e rëndësishme të kontrolloni që goma izoluese të jetë e pastër dhe të ketë kontakt të mirë. Humbja e ftohjes mund të reduktohet gjithashtu duke e mbajtur ngrirësin afërsisht 70% deri në 85% të mbushur, qoftë me ushqime ose me kube akulli.

Kursimi i energjisë: Furra dhe tenxhere

Furrat duket se janë pajisja më pak efikase e gatimitkështu që një zgjidhje e thjeshtë është përdorimi i një mikrovalënëse keni një të tillë, për të ngrohur ushqimin e gatuar tashmë nga frigoriferi, “pasi mikrovalët e ngrohin ushqimin më shpejt dhe energjia ngroh vetëm ushqimin dhe jo të gjithë brendësinë e furrës.”

Nëse sigurisht nuk mund të shmangni përdorimin e furrës, mbani parasysh se sipas “Energy.Gov”, nëse vraponi recetë që kërkon pjekje për një orë apo edhe më shumë, atëherë nuk është e nevojshme ngrohja paraprake e furrës.

“Gjithashtu, nëse furra juaj është elektrike, mundeni fikeni furrën ose sobën 5-10 minuta më parë nga koha që duhet për të gatuar ushqimin dhe nxehtësia e mbetur do të jetë e mjaftueshme për të arritur të njëjtin rezultat”, shton uebsajti i energjisë i qeverisë amerikane.

Kur bëhet fjalë për sobën, ekspertët këshillojnë lexuesit e faqes prestigjioze të BBC-së që duke gatuar me me kapakun e tenxheres te mbyllur do te shpenzoni 30% me pak energjise po ta kishit lënë kapakun, pasi kapaku ‘kurth’ nxehtësinë brenda tenxheres.

Në të njëjtën kohë, dihet se mënyra më ekonomike për të zier ujin është kazani. Në veçanti, sipas një studimi të publikuar në revistën shkencore “Nature Food”, zierja e një filxhani me ujë duke përdorur një tenxhere kërkon dyfishin e kohës dhe pothuajse trefishin e energjisë elektrike, krahasuar me atë nëse do të kishit përdorur një kazan.

Kursimi i energjisë: Televizorët

Një teknikë e njohur për ta bërë televizorin tonë të përdorë më pak energji është ta shkëputni atë nga priza kur nuk është në përdorim.

Një tjetër propozim, nga faqja zyrtare e Universitetit të Harvardit, na fton të ulim ndriçimin e ekranit tonë nga 100% në 70% dhe kështu të arrijmë kursime energjie deri në 20%, “pa vënë re një ndryshim të madh në imazh”.

Për të zbehur ekranin e televizorit, do të ndiqni këtë rrugë (për shumicën e pajisjeve):

  • Cilësimet
  • Imazhi
  • Cilësimet e avancuara
  • Shkëlqimi

ieidiseis.gr