Këshilla të dobishme

Eritema nodozum. Pse lind dhe si manifestohet?

7views

Shfaqja e tyre mund të shkaktohet nga një mënyrë jetese jo e shëndetshme, marrja e medikamenteve të caktuara, por edhe nga sëmundje të ndryshme. Disa prej tyre janë shumë serioze, kështu që një inflamacion i tillë nuk duhet nënvlerësuar.

Shkaku i eritemës nodosum në vetvete nuk dihet, por faktorët kontribuues mund të dallohen:

– infeksionet virale (virusi i hepatitit B dhe C, HIV, citomegalovirusi dhe virusi Epstein-Barr)

– Infeksionet bakteriale (salmonela, streptokoku, tuberkulozi, sifilizi)

– infeksionet parazitare (toksoplazmoza)

– përdorimi i barnave (antibiotikë, sulfonamide, gestagenë, salicilate)

– disa sëmundje (sarkoidoza, sëmundja e Crohn, lupus eritematoz sistemik, skleroza sistemike, sëmundja Behçet).

Në zhvillimin e këtij inflamacioni ndikon edhe dobësimi i imunitetit të organizmit, shtatzënia dhe gjendjet e stresit afatgjatë, pagjumësia dhe lodhja e përgjithshme. Gjithashtu prek femrat më shpesh sesa meshkujt.

Përpara se eritema nodozum të bëhet e dukshme në formën e nyjeve, mund të shfaqen simptomat e mëparshme dhe më pas shoqëruese:

– gjendje subfebrile

– ethe

– lodhje

– artralgji

– artriti

– ngurtësi e kyçeve

– humbje peshe.

Vetë tumoret ndodhin në indin nënlëkuror dhe janë të kuq dhe të dhimbshëm. Madhësia e tyre arrin deri në rreth 10 cm. Shfaqen kryesisht në gjymtyrët e poshtme (në këmbët e poshtme, kofshët), ndonjëherë në gjymtyrët e sipërme dhe në bust. Ata largohen vetë dhe nuk lënë gjurmë.