Këshilla të dobishme

Fikni apo ulni ngrohjen gjatë natës për të kursyer para? Përgjigja do t’ju habisë

6views

Sapo bën ftohtë në dimër, ne fillojmë të ngrohim apartamentet tona. Dhe kjo logjikisht rrit kostot tona të energjisë. Prandaj, shumë njerëz pyesin nëse fikja e ngrohjes gjatë natës mund të sjellë disa kursime në buxhetet e familjes.

A është më mirë të fikni ose të zbehni ngrohjen gjatë natës?

Fakti është se kërkesat tona për ngrohje janë më të ulëta gjatë natës. Gjatë gjumit na mjafton një temperaturë prej 16 deri në 18 °C. Për më tepër, ulja e temperaturës me vetëm 3°C mund të kursejë deri në 10% në kostot e ngrohjes. Nëse ngroheni me gaz, mund të kurseni deri në 1 metër kub gaz në natë.

Edhe pse tundimi për të fikur ngrohjen gjatë natës është i madh, nuk ka kuptim. Temperatura në dhomë do të bjerë shpejt, muret dhe tavanet do të ftohen dhe do t’ju duhet të ndizni me të vërtetë ngrohjen për të marrë nxehtësinë që ju nevojitet gjatë ditës. Ju do të humbni menjëherë kursimet e kostos gjatë natës.

Nëse e fikni ngrohjen gjatë natës varet gjithashtu nga ajo me çfarë ngrohni shtëpinë tuaj. Në rastin e ngrohjes nën dysheme, fikja e saj nuk ia vlen aspak, sepse kërkon shumë energji për t’u ringrohur.

Mos e fikni as pompën e nxehtësisë në kombinim me bojlerin e kondensimit. Përndryshe, ai konsumon 30 deri në 50% më shumë energji gjatë ditës sesa nëse do të ishte në funksion gjatë gjithë natës.

A është shtëpia juaj efikase në energji?

Nëse temperatura duhet të ulet apo të fiket varet edhe nga izolimi i shtëpisë. Në shtëpitë e izoluara mirë dhe me efikasitet energjetik, temperatura pothuajse nuk bie gjatë natës. Prandaj, nuk do të kurseni asgjë duke e fikur. Herën e kaluar kemi shkruar se radiatorët nuk shkrihen vazhdimisht, por kanë sensorë, falë të cilëve funksionojnë kur temperatura në dhomë bie.

Situata është e ndryshme në shtëpitë e vjetra, të paizoluara, të cilat humbasin shpejt temperaturën pasi radiatorët janë fikur. Megjithatë, ato mund të ngrohen mjaft shpejt kur ngrohja ndizet përsëri. Në këto lloj ndërtesash, ju mund të kurseni disa kosto duke i fikur ato. Megjithatë, trashësia e mureve është gjithashtu e rëndësishme.

Muret e trasha në shtëpitë e vjetra mund të mbajnë një pjesë të nxehtësisë në dhomë për një kohë. Nëse fikni ngrohjen, temperatura në to bie më ngadalë. Megjithatë, kur ndizni përsëri ngrohjen në mëngjes, nxehtësia fillimisht fillon të depërtojë në mure dhe më pas dhoma ngrohet. Si rezultat, kursimet për fikjen e ngrohjes zhduken përsëri.

Megjithatë, shtëpitë me mure të hollë nuk ruajnë nxehtësi brenda. Nëse efikasiteti i tyre i energjisë është i lartë, fikja e ngrohjes gjatë natës mund t’ju kursejë disa para.

Megjithatë, kjo varet edhe nga burimi i nxehtësisë dhe radiatorët. Kur fikni ngrohjen, jo vetëm shtëpia ftohet, por edhe uji i ngrohjes. Në mëngjes, për ta ngrohur nevojitet shumë më tepër energji sesa do të kishit përdorur thjesht duke e fikur gjatë natës.

Kur është koha më e mirë për të filluar ngrohjen?

Ngrohja e pamjaftueshme gjithashtu mund të shkaktojë myk në mure, gjë që është mirë të shmanget. Prandaj, nëse jetoni në një shtëpi të ndërtuar para vitit 1977, rekomandohet të filloni ngrohjen kur jashtë është 15 °C. Në rastin e shtëpive të ndërtuara midis 1977 dhe 1995, është 14 °C. Ndërtesat e ndërtuara pas vitit 1995 duhet të fillojnë të ngrohen në një temperaturë të jashtme prej 12 °C dhe shtëpitë me energji të ulët në 11 °C.