Këshilla të dobishme

Gjalpi i lyer u krijua nën bolshevikët nga nevoja. BE-ja donte ta anulonte, por çekët thanë jo

13views

E mbani mend ende “luftën” çeke për gjalpin e përhapur? Dikur dukej, me ekzagjerim, se nuk kishim problem tjetër veç zgjidhjes së emrit të saktë të këtij produkti.

Virtyti nga nevoja

Kur shikoni përbërjen e gjalpit të përhapur, papritmas mund të mos jeni plotësisht të qartë për çfarë po luftojnë çekët në të vërtetë kaq intensivisht. Është një përzierje e kremit, qumështit pluhur dhe përbërësve të tjerë të shtuar si kripë ose niseshte. Nuk duket shumë e shijshme e shkruar kështu, apo jo? E vërteta është se gjalpi i përhapur u krijua në vitet 1970 në një kohë mungesash kronike socialiste dhe kishte si qëllim të improvizonte gjalpin klasik, i cili thjesht nuk mjaftonte.

Çekët mësuan të punonin me gjalpë të përhapur dhe përfunduan me pëlqimin e tij. Jo vetëm si zëvendësues i gjalpit ose një lyerje e thjeshtë mbi bukë, por edhe si një përbërës që mund t’i shtohet çdo gjëje.

Vendosni pak gjalpë të lyer atje

Në disa familje çeke, gjalpi i përhapur është rrënjosur aq shumë sa kuzhinierët mund ta shtojnë atë në pothuajse çdo pjatë. Mund ta gjeni në recetat e bëra në shtëpi për salcat ose përdoret edhe si zëvendësues i lirë i mascarpones, për shembull në tiramisu. Megjithatë, është e nevojshme të kuptohet se në asnjë rast nuk i përket recetës së vërtetë dhe ul cilësinë e pjatës që rezulton.

Megjithatë, mund të përdoret, për shembull, si bazë për strudelet e kripura ose si bazë për disa përhapje.

Lufta kulturore për përhapjen e gjalpit

Në vitin 2014, gjalpi i përhapur u bë një lloj simboli i mosmarrëveshjes së çekëve me burokracinë e lidhur me Bashkimin Evropian. Sipas një prej rregulloreve evropiane, fjala “gjalpë” në emër mund të ngatërrojë konsumatorët dhe për këtë arsye duhet të zhduket. Shumë njerëz janë rebeluar kundër kësaj, pasi mund të duket si burokraci e panevojshme; shumë kundërshtarë të BE-së përfundimisht e kthyen atë në një luftë për ruajtjen e sovranitetit çek. Gjithsesi, produkti i quajtur gjalpë i përhapur u zhduk vërtet nga raftet.

Megjithatë, ishte vetëm një luftë e zakonshme e bretkosave, sigurisht që gjalpi i përhapur vazhdon të prodhohet – vetëm me një emër të ndryshuar.

Foto: Shutterstock