Këshilla të dobishme

Granuloma unazore dhe mycosis fungoides

14views

Sëmundjet më të shpeshta të diagnostikuara përfshijnë granuloma anulare dhe mycosis fungoides.

Granuloma anulare është një sëmundje kronike inflamatore e lëkurës me një shkak të panjohur. Më shpesh prek fëmijët dhe të rinjtë. Nuk është ngjitëse dhe është e lehtë. Simptomat përfshijnë vetëm shpërthime nënlëkurore në formë rrethore.

Madhësia e tyre zakonisht varion nga 2-5 mm, megjithëse ndonjëherë ato rriten deri në disa centimetra. Shfaqja e tyre zakonisht kufizohet në duar dhe këmbë.

Trajtimi përfshin përdorimin e veshjeve lokale me kortikosteroide. Në rastet më të rënda, administrimi i barnave zgjerohet duke përfshirë preparate sistemike dhe ciklosporinë A. Kriokirurgjia gjithashtu mund të jetë efektive.

Mycosis fungoides është një limfomë e qelizave T të lëkurës. Sëmundja zakonisht përparon ngadalë. Simptomat intensifikohen ndërsa zhvillohet:

  • skuqet
  • lëkura e lëkurës
  • kruajtje të rëndë
  • infiltrohet
  • shpërthimet nodulare
  • -ulçera.

Trajtimi fillestar bazohet në ekspozimin ndaj rrezeve UVA dhe UVB. Mund të përdoren gjithashtu lloje të tjera ekspozimi. Kur tumoret janë të pranishëm, përdoren citostatikë me kortikosteroide. Fatkeqësisht, kur ndodhin komplikime, afërsisht gjysma e pacientëve vdesin.

Atzdrowie.interia.pl, ne bëjmë çdo përpjekje për të ofruar vetëm informacion të verifikuar dhe të besueshëm në lidhje me simptomat dhe parandalimin e sëmundjeve, sepse besojmë se ndërgjegjësimi dhe njohuritë në këtë fushë do të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të mirë për më gjatë. Megjithatë, ky artikull nuk përbën këshillë mjekësore dhe nuk mund të zëvendësojë diagnozën dhe konsultimin me një mjek ose specialist.