Këshilla të dobishme

Gripi: Shqetësim për llojin e ri – Kush është në rrezik nga RSV?

7views

Shqetësimi i saj se një lloj i ri i gripit do ta gjejë popullatën mjaft vulnerabël dhe do të shkaktojë një barrë të konsiderueshme, pasi bota në dy vitet e mëparshme nuk ra në kontakt me virusin, për shkak të masave për virusin korona, u shpreh deputetja. Profesoresha e Patologjisë Infektive të Agjencisë Fm, Garifalia Poulakou.

“Prandaj askush nuk duhet të neglizhojë vaksinimin e gripit këtë vit, si dhe dozat përforcuese të Sars-Cov-2”, thekson profesori për të vënë në dukje më pas se “me të njëjtën logjikë kemi pak frikë edhe nga aparati i frymëmarrjes. virusi sincicial (RSV), i cili ishte virusi i parë që u shfaq pasi masat e distancimit social u hoqën me shpërthime të vogla në vende të tjera evropiane (duke filluar në Belgjikë) te fëmijët e vegjël dhe në popullatat e cenueshme, të moshuarit dhe imunokompromentuar.

Parandalimi për këtë virus të veçantë është maska. Për momentin nuk kemi trajtime specifike, edhe pse medikamente të ndryshme janë në zhvillim e sipër. Provat klinike për vaksinat dhe antitrupat monoklonal kanë bërë një rrugë të gjatë.”

Për komplikacionet e RSV, zonja Poulakou thotë se “te fëmijët e vegjël shkakton bronkiolit, ndërsa tek imuniteti i dobësuar shkakton pneumoni të rëndë, e cila mund të zhvillohet në insuficiencë të rëndë respiratore dhe pacienti ka nevojë për intubim. Është një virus, i cili mund të bëhet kërcënues për jetën, veçanërisht për njerëzit me imunitet të kompromentuar. Megjithatë, njerëzit me sëmundje kronike të mushkërive të frymëmarrjes, diabetikët dhe pacientët me zemër janë gjithashtu në rrezik, por në një masë më të vogël”.

“Shumë pak njerëz janë të intubuar”

Për sa i përket koronavirusit, znj. Poulakou theksoi se shtretërit me Covid në Spitalin “Sotaria” janë në kufi, të cilët janë reduktuar me rreth gjysmën, ndërkohë që ICU janë të disponueshme. Në fakt profesoresha e cilëson si mesazh mirëseardhjeje faktin që në ICU ka shtretër, pasi siç thotë ajo tani shumë pak njerëz janë të intubuar dhe mjekët nuk humbasin pacientë për shkak të komplikimeve të rënda. Diçka që, siç thekson ai, i detyrohet mbrojtjes së vaksinës ndaj sëmundjeve të rënda, por edhe mjeteve të shumta terapeutike që shkencëtarët kanë në kukurën e tyre për të parandaluar sëmundjet e rënda.

“Gjithmonë ndjekim rrjedhën e pandemisë dhe disa nga klinikat e spitalit janë caktuar në përdorim normal, që është për të mbështetur pacientët kronikë me frymëmarrje. Klinika jonë Infektive mbetet gjithmonë e hapur, klinikat pulmonare janë ulur në numër siç janë përcaktuar si Covid-19”.

Profili i personave të shtruar tani në spital me koronavirus

Por cili është profili i personave të shtruar aktualisht në spital me Covid-19? “Janë kryesisht njerëz të moshuar, njerëz me probleme të shumta shëndetësore, zakonisht të imunosupresionuar, njerëz me kancer aktiv dhe me sëmundje malinje hematologjike që marrin trajtime, të cilët ne e dinim që herët se nuk i përgjigjen mirë vaksinimit.

Kjo është arsyeja pse është dhënë udhëzimi për një dozë shtesë. Megjithatë, për shkak të reagimit të pakënaqshëm imunitar, këta persona vuajnë nga ri-infeksionet, virusi nuk çrrënjoset dhe shpesh shtrohen në spital.

Pra, këtu është një ngërç terapeutik, sepse ne shpesh e trajtojmë problemin, por pas disa javësh ai përsëritet. Dhe kjo është arsyeja pse tani, kërkimet janë fokusuar në trajtime të reja për këtë lloj pacienti, të cilat po lëvizin në drejtim të antitrupave monoklonale”.

Profesori shfaqet qetësues nëse shtamet e reja të koronavirusit shkaktojnë probleme në lidhje me ashpërsinë e sëmundjes apo përgjigjen ndaj vaksinave: “Me sa duket, ato nuk shkaktojnë ndonjë sindromë klinike të ndryshme nga ajo që kemi tashmë. Por ato po rriten në mënyrë progresive.

Në këtë kohë në Amerikë janë rreth 30% e sëmundjeve nga Covid-19, në Greqi shtamet e reja janë rreth 5%. Por dimë që në javët në vijim kjo përqindje do të rritet, kryesisht për BQ1 dhe BQ1.1 që janë nënvariante të Omicron 5. Përsa i përket vaksinave duket se kanë një efektivitet shumë të mirë në variantet që qarkullojnë. dhe gjithashtu kanë si dozë përforcuese dhe për sforcimin kryesor. Tani për tani nuk ka asnjë shqetësim se vaksinat që kemi në duart tona do të jenë joefektive”.

BRE-PEM