Këshilla të dobishme

Hidheni nën tuje tani. Ju nuk do të shpenzoni asnjë cent. Në pranverë, shkurret do të jenë të trasha dhe jeshile si kurrë më parë

10views

22/02/2024 Redaksia Pasioni në ju (Foto: shutterstock/Oleg RudniK).

Pranvera është afër, kështu që është koha për t’u kujdesur për bimët tuaja. Shumë njerëz rritin thuja në kopsht, por jo të gjithë e dinë se ekziston një mënyrë e shkëlqyer shtëpiake për t’i ushqyer ato pas dimrit. Ju nevojiten vetëm 2 përbërës dhe do të përgatisni një pleh që do t’i bëjë ato të gjelbërojnë në një kohë të shkurtër.

Ju nevojiten vetëm 2 përbërës dhe do të përgatisni një pleh që do t’i bëjë ato të gjelbërojnë në një kohë të shkurtër.
Foto: shutterstock,com/Oleg RudniK

Pemët e Thujës mbillen gjerësisht në kopshtet e shtëpive. Ato duken bukur dhe të mbjella pranë gardhit na ofrojnë një gardh që na mbron nga sytë kureshtarë të fqinjëve dhe kalimtarëve. Megjithatë, pas periudhës së dimrit, bimët kanë nevojë për furnizim me lëndë ushqyese. Me çfarë duhet t’i fekondoj? Rezulton se nuk duhet të vraponi në kopshtari. Ju mund ta përgatisni plehun vetë në shtëpi.

Çfarë nuk ju pëlqen? Ndiqni këto rregulla për të siguruar kushtet e duhura për rritje dhe zhvillim

Thujas nuk kërkojnë shumë kujdes dhe madje edhe një kopshtar i patrajnuar mund t’i trajtojë ato. Ata rriten më mirë në tokë pjellore, të depërtueshme me lagështi të moderuar në një vend me diell ose gjysmë hije.

Mbani në mend se ata nuk tolerojnë praninë e barërave të këqijaprandaj sigurohuni që rregullisht të pastroni tokën ose të përhapni lëvoren e pemëve nën shkurre, gjë që do të kufizojë rritjen e bimëve të padëshiruara. Është gjithashtu e nevojshme të mbani mend se pemët e thujës kanë nevojë për krasitje. Krasitja pranverore duhet të bëhet jo më vonë se fillimi i prillit. Shkurtoni lastarët me 1/3 ose 1/2 gjatësinë e tyre.

Krasitja pranverore duhet të bëhet jo më vonë se fillimi i prillit. Shkurtoni lastarët me 1/3 ose 1/2 gjatësinë e tyre.
Foto: shutterstock.com/yul38885

Si mund ta forcoj thujen time pas dimrit? Ju mund të bëni vetë plehra ushqyese në shtëpi

Thujat gjithashtu kanë nevojë për plehërim të rregullt, veçanërisht pas dimrit, kur ato dobësohen dhe gjilpërat e tyre marrin ngjyrë kafe. Ju mund të blini pleh në dyqan, por në vend që të shpenzoni para, përgatitini lëndët ushqyese në shtëpi. Për këtë mund të përdorni llum kafeje. Mjafton të përzieni 2 lugë llum kafeje me 2 litra ujë. Ujitni bimët me këtë përzierje çdo disa ditë dhe do ta pasuroni tokën me kalium, azot, bakër dhe magnez, të cilët do të forcojnë thujen tuaj dhe do të nxisin rritjen e tyre.

Redaksia Pasioni në ju.

Artikuj të ngjashëm:

Sa larg nga gardhi duhet të mbillni thuja? Mbani këtë distancë dhe do të shmangni një mosmarrëveshje me fqinjin tuaj

Tuja e pëlqen këtë procedurë. Bëjeni këtë para mbjelljes dhe ata do të rriten me hare