Këshilla të dobishme

Hipertensioni arterial pulmonar – simptoma, shkaqe, trajtim

10views

Hipertensioni arterial pulmonar (PAH) është një sëmundje shumë e rrallë që prek kryesisht të rinjtë nën 35 vjeç. Pothuajse 75 për qind të gjitha rastet janë gra. Duhet të dini se PAH nuk është një sëmundje, por një grup simptomash që shoqërojnë presionin jonormal në arterien pulmonare. PAH është një sëmundje relativisht e re dhe ne nuk dimë ende shumë për të.

Ka disa përkufizime, por më i popullarizuari thotë se hipertensioni arterial pulmonar ndodh kur vlerat e tij kalojnë 30 mmHg gjatë stërvitjes dhe 25 mmHg në pushim. Mund të dallojmë dy lloje të hipertensionit: hipertension pulmonar primar dhe sekondar. E rëndësishmja, në rastin e hipertensionit primar, ne nuk jemi në gjendje të tregojmë shkakun specifik të sëmundjes. Hipertensioni sekondar, nga ana tjetër, është zakonisht pasojë e sëmundjeve të tjera.

Siç u përmend tashmë, hipertensioni arterial pulmonar është një fenomen relativisht i ri dhe deri më tani nuk i dimë shkaqet e sakta të PAH. Megjithatë, ekzistojnë disa faktorë që mund të identifikohen që rrisin mundësinë e zhvillimit të presionit të lartë të gjakut. Këto janë kryesisht sëmundje autoimune, defekte të zemrës, emboli pulmonare, sëmundje pulmonare obstruktive kronike (SPOK), infeksion HIV, sëmundje hematologjike, sëmundje metabolike, tumore kompresive, mediastiniti dhe insuficienca renale. Hulumtimet tregojnë se PAH mund të lidhet edhe me disa medikamente, p.sh.

Para së gjithash, duhet të dini se simptomat e para të PAH nuk janë specifike dhe mund të tregojnë shumë sëmundje të ndryshme. Pacientët mund të përjetojnë gulçim, të fikët, shtrëngim në gjoks dhe lodhje. Simptomat e përshkruara mund të përkeqësohen gjatë ushtrimeve fizike. Ndërsa sëmundja përparon, mund të shfaqen sëmundje të tjera. Kjo:

  • kollë e vazhdueshme,
  • marrja e gjakut,
  • ënjtje (veçanërisht në kyçet e këmbës),
  • sinica,
  • asciti,
  • zgjerimi i venave jugulare,
  • njollë e lëkurës kafe,
  • humbje e oreksit,
  • shfaqja e lëngjeve në qesen perikardiale dhe kavitetin pleural

Diagnostifikimi i hipertensionit arterial pulmonar nuk është i lehtë. Zakonisht nevojiten disa teste. Diagnostifikimi zakonisht fillon me një test gjatë të cilit pacienti ecën. Bëhet fjalë për vlerësimin e kapacitetit të ushtrimeve. Më pas, në varësi të gjendjes dhe simptomave të pacientit, bëhet radiografia e gjoksit, tomografia, ekzaminimi elektrokardiologjik dhe ekzaminimi ekokardiologjik. Ndodh gjithashtu që specialistët të kenë nevojë të përdorin teste më invazive. Në diagnostikimin e PAH përdoren edhe shintigrafia me perfuzion pulmonar, arteriografia dhe kateterizimi i zemrës së djathtë. Vlen veçanërisht t’i kushtohet vëmendje studimit të fundit. Kateterizimi është zakonisht konfirmimi përfundimtar i PAH. Ky është i vetmi test që lejon matjen e presionit në arterien pulmonare dhe venën kava inferiore dhe superiore.

Metoda e trajtimit dhe prognoza varen nga gjendja shëndetësore e pacientit. Një shkallë me katër pikë përdoret për të përshkruar ashpërsinë e sëmundjes.

Klasa I – pacienti nuk ndihet i lodhur dhe nuk e kufizon aktivitetin e tij;

Klasa II – pacienti nuk ankohet për ndonjë shqetësim kur është në pushim, por kur është aktiv, shfaqet gulçim dhe dhimbje.

Klasa III – pacienti nuk ndjen asnjë shqetësim gjatë pushimit, por duhet të kufizojë ndjeshëm aktivitetin e tij

Klasa IV – pacienti nuk është në gjendje të kryejë asnjë aktivitet

Hipertensioni arterial pulmonar mund të trajtohet në mënyrë farmakologjike, kirurgjikale dhe kirurgjikale. Nuk ka një regjim të saktë trajtimi për PAH. Siç është përmendur tashmë, procedura varet nga gjendja e pacientit. Farmakologjikisht përdoren kryesisht antikoagulantë dhe diuretikë. Ndonjëherë përdoren edhe barna që rrisin kontraktueshmërinë e dhomave të zemrës dhe zgjerojnë enët. Terapia me oksigjen është gjithashtu një metodë popullore trajtimi që sjell rezultate të mira. Metodat invazive të trajtimit të hipertensionit arterial pulmonar përfshijnë heqjen kirurgjikale të mpiksjes nga arteria dhe arterioplastikën pulmonare. Për fat të keq, ndonjëherë metodat e përshkruara të trajtimit janë të pamjaftueshme dhe është i nevojshëm transplantimi i mushkërive ose transplanti i zemrës-mushkëri.