Këshilla të dobishme

Hipertensioni i patrajtuar vret! Deri në 35 për qind femrat vdesin nga sëmundjet kardiovaskulare

12views

Dokumenti u krijua si rezultat i punës së një komisioni të caktuar nga kjo revistë, i përbërë nga 17 gra – eksperte në fushën e sëmundjeve kardiovaskulare që përfaqësojnë të gjitha rajonet e botës. Një prej tyre është Dr. Hab. Agnieszka Olszanecka nga Departamenti i Parë i Kardiologjisë dhe Elektrokardiologjisë Ndërhyrëse dhe Hipertensionit Arterial të Universitetit Jagiellonian. Raporti është – siç njoftoi universiteti në faqen e tij të mërkurën – dokumenti i parë global i këtij lloji mbi sëmundjet kardiovaskulare (CVD) tek gratë.

– Çdo vit sa 35 për qind gratë në mbarë botën vdesin nga sëmundjet kardiovaskulare (CVD). Është shkaku kryesor i vdekjeve në këtë grup. Kjo shkallë vdekshmërie po rritet veçanërisht tek gratë e reja, tha Olszanecka, cituar në informacionin e Universitetit Jagiellonian. Megjithatë, sipas saj, ky problem ende nuk është hulumtuar apo njohur sa duhet.

Gratë janë të nëndiagnostikuara dhe të nëntrajtuara dhe të nënpërfaqësuara në provat klinike, theksoi ajo. Në raportin e publikuar, ekspertët paraqitën të dhëna të përditësuara në lidhje me çështjet që ata studiuan dhe kërkuan “veprime urgjente për të përmirësuar kujdesin dhe parandalimin, plotësimin e boshllëqeve të njohurive dhe rritjen e ndërgjegjësimit për të luftuar shkakun kryesor në botë të vdekjeve të grave”.

Shkencëtarët paraqitën gjithashtu dhjetë rekomandime që, nëse zbatohen, do të ndihmonin në zgjidhjen e “problemit të pabarazive në diagnozë, trajtim dhe parandalim në mënyrë që të reduktohet CVD tek gratë”. Sipas tyre, gjëja më e rëndësishme në luftimin e vdekshmërisë së grave për këto arsye është edukimi i punonjësve shëndetësorë dhe vetë pacientëve për zbulimin dhe parandalimin e hershëm të sëmundjeve të zemrës. Nevoja për të ” prioritizuar kërkimin mbi sëmundjet e zemrës tek gratë dhe strategjitë e ndërhyrjes specifike për gjininë” duket gjithashtu të jetë jashtëzakonisht e rëndësishme.

Të dhënat e cituara tregojnë se në vitin 2019 “ka pasur afërsisht 275 milionë gra me CVD në mbarë botën dhe incidenca globale e standardizuar sipas moshës është vlerësuar në 6,402 raste për 100,000”. “Shkaku kryesor i vdekjeve nga CVD në mbarë botën ishte sëmundja ishemike e zemrës (47%), e ndjekur nga goditja në tru (36%)”, u raportua.

Nga ana tjetër, hipertensioni arterial u përmend si faktori i rrezikut që mund të kontribuojë më shumë në vdekjen e shumë grave. “Faktorët klasikë të rrezikut për sëmundjet kardiovaskulare përfshijnë gjithashtu indeksin e lartë të masës trupore dhe nivelet e larta të kolesterolit LDL”, tha ai. Gjithashtu u sqarua se faktorë të tjerë specifikë të rrezikut për gratë përfshijnë menopauzën e parakohshme dhe çrregullimet e lidhura me shtatzëninë. Sipas studiuesve, megjithatë, këta faktorë ende nuk njihen mjaftueshëm si “ndikojnë në gjendjen e sistemit të qarkullimit të gjakut” dhe duhet të trajtohen si prioritet.

Faktorë të tjerë rreziku – ata që, sipas mendimit të tyre, nuk janë njohur mjaftueshëm – përfshijnë: faktorët socialë të lidhur me ankthin dhe depresionin, ose dallimet që rezultojnë nga statusi socio-ekonomik dhe kulturor, raca dhe varfëria. “Rekomandimet përfshijnë një theks më të madh në shëndetin mendor në praktikën klinike dhe veprime të synuara të politikave që synojnë mbështetjen e popullatave me status të ulët socio-ekonomik në vendet e zhvilluara dhe ato në zhvillim,” theksohet në njoftimin për shtyp të Universitetit Jagiellonian.

burimi: PAP ZDROWIE