Këshilla të dobishme

Inflamacion i veshit të mesëm tek një fëmijë. Si ta njohim dhe si ta trajtojmë?

13views

Inflamacion i veshit të mesëm është një nga më të zakonshmet dhe më të dhimbshmet sëmundje të fëmijërisë. Pothuajse çdo fëmijë sëmuret me të të paktën një herë në jetën e tyre. Shumë nëna kanë frikë se kur kjo të ndodhë me foshnjat e tyre, ato nuk do ta dinë shkakun e vërtetë të shqetësimit. Si ta dini se e juaja bebe vuani nga kjo sëmundje?

Si të njohim otitis media tek një fëmijë?

Një fëmijë që vuan otitis media, ai ka dhimbje shumë të rënda. Ajo është shpesh e shqetësuar, qan dhe nuk mund të qetësohet. Mund të ketë temperatura e rriturndonjëherë deri në ethe. Megjithatë, kjo ende nuk tregon se fëmija vuan nga kjo sëmundje. Sinjali kryesor është zakonisht se ju e zgjat veshin me dorë, sikur po përpiqej të largonte vetë dhimbjen. Nëse fëmija nuk e shtrin për veshin dhe megjithatë ju e kuptoni se bëhet fjalë inflamacion i veshit të mesëm, prekeni butësisht në zonën e veshit. Nëse bëhet fjalë për inflamacion, fëmija do të ndjejë më shumë dhimbje edhe me një prekje të butë dhe do t’jua bëjë të qartë.

Si të trajtojmë otitis media?

Mos u përpiqni ta trajtoni inflamacionin me të ashtuquajturat këshilla të modës së vjetër. Ju mund të shkaktoni komplikime serioze shëndetësore për fëmijën tuaj! Mjeku duhet të përcaktojë nëse është me të vërtetë një inflamacion dhe sa është shtrirja e tij. Nuk ia vlen të vozitësh pediatërsepse do t’ju dërgojë direkt në departamenti i veshit. Aty kontrollojnë veshët dhe në rast pezmatimi shpojnë daullen e veshit në mënyrë që qelbi të kullojë.

Mjeku juaj ndoshta do ta përshkruajë atë për fëmijën antibiotikët, si për përdorim të brendshëm ashtu edhe për pikim në vesh. Pas shpimit, veshi i fëmijës duhet mbajtur i pastër dhe i thatë në mënyrë që inflamacioni të mos përsëritet.

Si të parandaloni otitis media?

Nëse foshnja ftohetështë i nevojshëm që në fillim aspirimi i mukusit të hundës, disa herë në ditë, edhe nëse fëmija duket se po merr frymë mirë. Në rastin e thithjes së pamjaftueshme, ka më shumë se gjasa që infeksioni futet në vesh dhe shkaktojnë inflamacion.

Nëse fëmija juaj tashmë ka inflamacion i veshit të mesëm duhet të jenë të kujdesshëm në lidhje me notin dhe zhytjen. Mjekët zakonisht nuk rekomandojnë pas kësaj sëmundjeje vizitoni pishinat publikenë mënyrë që uji të mos hyjë në vesh dhe të shkaktojë inflamacion të mëtejshëm.