Këshilla të dobishme

Jeni person i mëngjesit? Nëse po, ju keni një avantazh të panjohur

9views

Neuroshkenca dhe ky studim i ri e thotë këtë

Kapitulli i gjumit dhe zakonet për të përmirësuar cilësinë e tij, duket si një detyrë e lehtë, por nuk është, sipas neuroshkencëtarëve.

Hulumtimi i ri nga Universiteti i Otavës ka zbuluar se të ashtuquajturit “tipa të mëngjesit”, të cilët shkojnë herët në shtrat dhe zgjohen herët, kanë një avantazh të jashtëzakonshëm, i cili nuk është regjistruar kurrë më parë, krahasuar me natën vonë. “Llojet e mëngjesit priren të kenë aftësi më të mira verbale“, shpjegon një nga drejtuesit e hulumtimit, Dr. Stuart Fogel, duke shtuar se kjo ishte diçka që befasoi të gjithë ekipin.

Përfitimet e zgjimit dhe gjumit herët janë vërtetuar nga shumë studime. Sipas një prej këtyre studimeve, njerëzit që janë të ekspozuar më shumë në dritën e ditës kanë më pak masë muskulore. Një studim tjetër nga Universiteti i Torontos, i bazuar në më shumë se 800 pjesëmarrës, zbuloi se ata që zgjohen herët në mëngjes janë më të lumtur dhe udhëheqin një mënyrë jetese më të shëndetshme.

Në përgjithësi, është mirë të përpiqeni të flini 7-9 orë në ditë dhe ngrihuni pikërisht kur është koha për t’u zgjuar në mënyrë që të mos ndiheni të përgjumur gjatë ditës. Mundohuni të zgjoheni më herët nëse jeni person nate dhe do të shihni që gradualisht do të zhvilloni më shumë mënyrën se si flisni, komunikoni dhe bindni të tjerët.

Në përgjithësi, shumë ekspertë të gjumit rekomandojnë caktoni një kohë standarde zgjimi dhe ta ndjekim sa më mirë, edhe në fundjavë. Pse; Nëse flemë disa orë shtesë të dielën, për shembull, mund të mos lodhemi shumë më vonë se zakonisht – që do të thotë se orari i gjumit ndryshon dhe ka të ngjarë të jemi shumë të lodhur kur zgjohemi herët për punë të hënën.

Një orar i parregullt i gjumit mund të rrisë rrezikun tuaj për atë që ekspertët e quajnë “vonesa sociale”, duke shkaktuar rritje të inflamacionit dhe një rrezik më të lartë të depresionit, për shembull. Megjithatë, ka padyshim përfitime për të zënë gjumin gjatë fundjavave, veçanërisht nëse kemi nevojë të madhe për gjumë.

jenny.gr