Këshilla të dobishme

Ju do të merrni 600,000 për këtë dhjetë kurorë. Kontrolloni nëse e keni në portofolin tuaj

11views

Kush nuk do të ëndërronte të fitonte para shtesë interesante pa punë? Dhe tani nuk kemi parasysh disa qindra kurora, por disa qindra mijëra. Nuk do t’u përshtateshin disa njerëzve. Mund të blini një pushim të këndshëm në verë me to.

Dhe mund të jeni më afër të ardhurave të tilla shtesë sesa mendoni. Ndoshta e keni me vete. Po flasim për një monedhë që mund t’ju sjellë një pasuri të gatshme, edhe pse duket krejtësisht e padukshme në shikim të parë.

30-vjeçare dhjetë-kurorë

Është një monedhë me dhjetë kurorë e vitit 1993. Edhe pse tashmë është mbi 30 vjeç, ajo është ende në qarkullim dhe ndryshon nga ato të zakonshmet vetëm në një detaj të vogël. Shkronjat CZK në anën e pasme të saj janë më të vogla nga sa jemi mësuar. Vija horizontale, e cila zakonisht i kalon afërsisht në gjysmë, prandaj kjo kohë kalon në krye nën grepin e shkronjës nr. Prandaj vendoset pak më lart. Autori më pas ripunoi pjesën e pasme të monedhës dhe i zmadhoi shkronjat. Vetëm 1000 prej monedhave origjinale u hodhën në qarkullim dhe u bënë një gjë e rrallë koleksioniste e kërkuar.

Në vitin 2021, pronari i ri e bleu atë në një ankand online për 230,000 korona, ndërsa 10 vjet më parë kushtonte “vetëm” 30,000 CZK. Por askush nuk e di se sa janë ende në qarkullim. Me uljen e probabilitetit që një tjetër të shfaqet në treg, zvogëlohet edhe çmimi i tij. Megjithatë, vlera e kësaj monedhe varet edhe nga shkalla e ruajtjes. Meqenëse këto gropa janë prej bakri, i cili është një material relativisht i butë, çdo goditje lë një gërvishtje në sipërfaqen e tyre. Prandaj, sa më mirë në gjendje ta gjeni në portofolin tuaj, aq më e lartë është shuma që mund të kërkoni për të.

Arkëtarët kanë përparësi

Pra, nëse gjeni një monedhë të tillë, kontaktoni një numizmatist për këshilla dhe ndihmë. Do ta gjeni patjetër në një dyqan ku blihen monedha të vjetra, kartëmonedha apo edhe kartolina. Shoqëria Çeke Numizmatike gjithashtu mund t’ju ndihmojë.

Pra, mos hezitoni dhe kërkoni kuletat dhe derrkucët, ndoshta fati do t’ju buzëqeshë. Dhe nëse punoni si arkëtar, shanset tuaja janë shumë herë më të larta në krahasim me popullsinë e përgjithshme, e cila përdor gjithnjë e më pak para të gatshme.

Foto: Shutterstock