Këshilla të dobishme

Ju rrjedh hunda, ju teshtiten dhe ju lotohen sytë? Si e dini nëse është një alergji?

9views

Kjo vjeshtë është e ndryshme nga ajo e mëparshme. Jetojmë me koronavirusin në mesin tonë, ndërsa gripi është gjithashtu i pranishëm bashkë me të ftohtin e zakonshëm. Me gjithë këto infeksione që fshihen rreth nesh, sigurisht që ne mërzitemi në simptomat e para që mund të përjetojmë. Por nuk duhet të harrojmë se ka edhe alergjitë e vjeshtës që mundojnë shumë njerëz, ndaj fillimisht nuk ka nevojë për panik sapo të shihni një teshtitje dhe sigurisht nuk duhet t’i shikojmë çuditërisht ata që na rrethojnë nëse kanë ndonjë simptomë alergjie.

Por si do ta kuptoni që është një alergji?

Alergologët sqarojnë se cilat janë simptomat më të zakonshme të alergjive:

 • Katarra
 • Shkoni përpara
 • Teshtitje
 • Kongjestioni i hundës
 • Sytë që qajnë
 • Kruarje në hundë
 • Kruarje në sy
 • Rrathë të zinj
 • Kollë

Simptomat e mësipërme tregojnë për alergjitë e vjeshtës, të cilat mund të na shqetësojnë po aq sa ato të pranverës.

Mjekët rekomandojnë që ata me simptoma të tilla alergjie të testohen për të parë se çfarë po e shkakton alergjinë.

Dallimi me simptomat e koronavirusit:

Mjekja alergologe, Drejtore e Klinikës Alergologjike në Sismanoglio, Dimaka Panagiota, në prononcimet e saj për iPop.gr, kishte shpjeguar se nëse dhe duke qenë se pacienti është alergjik prej vitesh, ai nuk i ngatërron simptomat, i njeh, e di kur ato. fillojnë, kur mbarojnë, çfarë janë dhe si është. Ai nuk e ka të vështirë të kuptojë nëse është alergjia e tij apo jo.

Por pacientët që ndoshta për herë të parë ose herën e dytë fillojnë ndonjë rinit alergjik, të tjerët që i shohin duke teshtitur apo kollitur, janë ata që ngatërrohen. Pra, këto janë ndryshimet kryesore në simptomat e alergjisë dhe koronavirusit:

 • Alergjia nuk shkakton ethe, Covid shkakton ethe
 • Alergjia do të ketë hundë kruarje, Covid nuk ka kruajtje
 • Alergjia ka teshtitje ndërsa Covid jo
 • Të dyja mund të kenë kongjestion nazal
 • Covid ka mialgji dhe artralgji, alergjia jo
 • Alergjia nuk ka pneumoni, ndërsa Covid-i ka në një përqindje më të madhe

Alergjenët kryesorë për alergjitë e vjeshtës janë:

 • Poleni nga barërat e egra.
 • Kërpudhat.
 • Marimangat që rriten më lehtë në kushte me lagështi.

Erërat e forta të vjeshtës i përkeqësojnë simptomat pasi shpërndajnë më lehtë polenin, ndërsa lagështia, sidomos në vendet që mund të jenë mbyllur për një kohë të gjatë për shkak të verës, e përkeqëson situatën me kërpudhat dhe marimangat.

Nëse vizitoni mjekun tuaj dhe me një analizë gjeni alergjenin që shkakton alergjinë tuaj, ai do t’ju rekomandojë edhe trajtimin e duhur.

Deri atëherë, ju mund të merrni vetë disa masa parandaluese:

 • Pastroni filtrat në trupa përpara se të ndizni ngrohjen.
 • Vishni një maskë kur jeni pranë alergeneve dhe veçanërisht kur pastroni.
 • Ajrosni shpesh dhomat e shtëpisë.
 • Përdorni një dehumidifikues dhe mbani nivelin e lagështisë në 35-50%.

ethnos.gr