Këshilla të dobishme

Ka vite që nuk kanë minj në shtëpi. Ata e përhapën këtë nëpër dhoma

7views

Minjtë hanë dhe kontaminojnë ushqimin, lënë erëra, shkatërrojnë gjërat (paketimet, tekstilet, kabllot, mobiljet) dhe mbi të gjitha përhapin sëmundje, pleshtat, morrat dhe rriqrat. Si të shpëtojmë nga minjtë në mënyrë natyrale dhe efektive?

Miu i shtëpisë

Miu i shtëpisë është gri-kafe, peshon afërsisht 40 g, arrin një gjatësi prej 7 deri në 10 cm dhe jeton 2 deri në 3 vjet. Është aktiv kryesisht gjatë natës, duke lënë pas një erë karakteristike, jashtëqitje (një mi prodhon afërsisht 50-80 copë në natë) dhe gjurmë. Ushqehet me drithëra, fara, fruta, perime, kërpudha, rrënjë, vemje, larva, kërpudha dhe ushqim njerëzor.

Provoni hudhrën

Përpara se të filloni metodat drastike të humbjes së peshës, mund të provoni këshillat e gjyshes së provuar dhe të testuar. Kamomili, nenexhiku, karafili, livanda, speci djegës, sapuni me erë të fortë apo edhe repelentët e molës i largojnë minjtë. Megjithatë, një nga repelantët natyralë më të njohur është hudhra. Vendoseni në vendet ku minjtë vijnë në shtëpinë tuaj. Era që lëshon hudhra është aq aromatike për minjtë, saqë nuk e kalojnë dot.

Ata që janë të përgatitur nuk habiten

Do të habiteshit se sa një peshore e vogël mund të kalojë një mi. Prandaj, shkoni rreth shtëpisë (garazh, bodrum, papafingo) dhe mbyllni të gjitha çarjet, mundësisht me beton ose suva. Kontrolloni që dera e mbyllur të arrijë pragun.

Kurthe të mira të vjetra të miut

Një klasik që nuk zhgënjen kurrë. Mos harroni të vendosni disa kurthe, zakonisht ka më shumë se një mi. Provoni një shumëllojshmëri karremash, të tilla si kore buke e thekur me proshutë, arra, djathë, sallam, çokollatë ose tërshërë. Ndryshoni vendet e kurtheve çdo disa ditë, minjtë gjithashtu ndryshojnë shtigjet e tyre.

Merrni një qen ose një mace

Edhe nëse kafshët tuaja shtëpiake nuk kafshojnë minj, prania e tyre e thjeshtë shpesh funksionon. Nëse minjtë e ndiejnë shenjën e tyre, ata do të përpiqen të shmangin banesën. Një alternativë jokonvencionale është jashtëqitja e gjarpërinjve, të cilat mund t’i blini në një dyqan kafshësh shtëpiake.