Këshilla të dobishme

Kanceri i ezofagut – shkaqet, simptomat

12views

Në shumicën e rasteve, kanceri i ezofagut shkaktohet nga abuzimi me alkoolin. Prognoza thuhet të jetë e keqe.

Shkaku kryesor i kësaj sëmundjeje përbën më shumë se 80% të rasteve të prekura nga kanceri i ezofagut. Ky është konsumimi i tepruar i varësisë nga alkooli dhe nikotina me provë të lartë. Pirja e cigareve, veçanërisht nga adoleshenca, ka një ndikim të rëndësishëm në zhvillimin e këtij kanceri. Ekzistojnë gjithashtu një sërë faktorësh që kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjes:

 • pije dhe pjata të nxehta,
 • erëza të nxehta,
 • lëndimet mekanike të ezofagut,
 • obeziteti,
 • refluksi gastroezofageal,
 • mungesa e disa vitaminave dhe mineraleve.

Simptoma kryesore është problemet e gëlltitjes të njohura si disfagia, e cila më së shpeshti shoqërohet me dhimbje (odinofagia). Fillimisht shfaqen probleme gjatë ngrënies së ushqimit të ngurtë, por me përparimin e sëmundjes, problem bëhen edhe vaktet e lëngshme. Kanceri i ezofagut shkakton që pacienti të humbasë peshë. Ndërsa sëmundja zhvillohet dhe përparon, simptomat intensifikohen dhe përfshijnë si më poshtë:

 • kollë,
 • gulçim,
 • urth,
 • dhimbje retrosternale,
 • verdhëza,
 • ethe,
 • pneumoni,
 • ngjirja e zërit,
 • nyjet limfatike cervikale dhe supraklavikulare të zmadhuara,
 • apati,
 • afagia (paaftësia totale për të gëlltitur).

Metastazat e mëtejshme shkaktojnë të vjella gjaku dhe shkaktojnë shkatërrim të plotë të trupit.

Atzdrowie.interia.pl, ne bëjmë çdo përpjekje për të ofruar vetëm informacion të verifikuar dhe të besueshëm në lidhje me simptomat dhe parandalimin e sëmundjeve, sepse besojmë se ndërgjegjësimi dhe njohuritë në këtë fushë do të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të mirë për më gjatë. Megjithatë, ky artikull nuk përbën këshillë mjekësore dhe nuk mund të zëvendësojë diagnozën dhe konsultimin me një mjek ose specialist.