Këshilla të dobishme

Kanceri i gjirit prek edhe meshkujt. A e dini se si shfaqet për ta?

11views

Kanceri i gjirit shpesh lidhet ekskluzivisht me gjininë femërore. Por ndryshe nga kanceri i vezoreve, i mitrës ose i qafës së mitrës, të cilin meshkujt thjesht nuk e marrin, kanceri i gjirit mund të prekë edhe meshkujt.

Duhet theksuar se rreziku i kancerit të gjirit është dukshëm më i lartë tek femrat, por nga ana tjetër nuk mund të thuhet se ky lloj kanceri është krejtësisht i jashtëzakonshëm tek meshkujt. Sido që të jetë, është e vërtetë që shfaqet ndryshe tek të dyja gjinitë. Kjo është kryesisht për shkak të faktit se gratë kanë dukshëm më shumë inde në zonën e gjirit.

Kaba

Gungat e forta janë simptoma e parë dhe kryesore e kancerit të gjirit, e cila vlen si për meshkujt ashtu edhe për femrat. Meshkujt, megjithatë, i injorojnë këto gunga shumë më shpesh sesa femrat, të cilat tashmë janë mjaftueshëm të informuara nga fushatat e ndryshme se nuk këshillohet të vonohen dhe të shkojnë direkt te mjeku. Meshkujt gjithashtu i injorojnë gunga sepse ato zakonisht nuk lëndojnë. Sigurisht, mund të jetë vetëm inflamacion që është përhapur në sqetull.

Thitha e përmbysur

Padyshim që nuk ia vlen të nënvlerësohet simptoma e parë që nuk bie në sy kur thithka është e përmbysur ose e deformuar ndryshe. Kjo mund të sinjalizojë rritjen e një tumori kanceroz. Kanceri mund të zhvendosë ligamentet në gji dhe të shkaktojë që thithka të bëhet e dhëmbëzuar, e thatë ose me luspa.

Shkarkimi

Nëse filloni të vini re njolla të lagura në bluzë ose këmishë, ka shumë mundësi që gjoksit t’ju rrjedhë lëng. Mund të lindë si rezultat i një tumori dhe të rrjedhë nga kanalet në thithkë.

Plagë e hapur

Nëse shfaqet një plagë e hapur në thithkë, nuk ka asgjë për të pritur. Mund të jetë një tumor në një fazë të avancuar që ka filluar të rritet përmes lëkurës. Kjo mundësohet nga fakti se indi i gjirit tek meshkujt është relativisht i hollë dhe tumori e depërton shpejt atë në lëkurë. Një plagë e tillë në fillim mund të duket si një pikë e zezë e shtrydhur.