Këshilla të dobishme

Kanceri i mëlçisë. Shkaqet dhe simptomat e kancerit

14views

Kanceri i mëlçisë mund të zhvillohet në mënyrë asimptomatike për një kohë të gjatë, që do të thotë se nuk diagnostikohet deri në fazën e avancuar, shpesh pas metastazave.

Një sërë faktorësh kontribuues tregohen si shkaktarë të kancerit të mëlçisë. Kanceri zhvillohet për shkak të inflamacionit që ndodh brenda këtij organi.

Një nga faktorët e rrezikut që ndikon në shfaqjen e kësaj sëmundjeje mund të jetë cirroza e mëlçisë, e cila shkakton dëmtim kryesisht për shkak të viruseve të hepatitit B (HBV) dhe C (HCV) dhe abuzimit me alkoolin. Në raste të tjera, mund të shkaktohet nga sëmundja e Wilson.

Pirja e duhanit, përdorimi afatgjatë i preparateve hormonale dhe përdorimi i tepërt i testosteronit sintetik mund të konsiderohen gjithashtu faktorë rreziku. Kanceri i mëlçisë mund të shkaktohet gjithashtu nga hemokromatoza primare, aflatoksina dhe tirozinemia.

Fatkeqësisht, kanceri i mëlçisë mund të shfaqet asimptomatikisht në fazën fillestare, kështu që njerëzit me një faktor rreziku duhet të kontrollohen të paktën një herë në 6 muaj.

Ndërsa kjo sëmundje zhvillohet, mund të shfaqen simptoma të paqarta:

  • verdhëza
  • kruarje e lëkurës
  • ethe
  • çrregullime të sistemit të tretjes (mungesë oreksi, diarre, kapsllëk, fryrje)
  • dhimbje të lehta rreth hipokondriumit të djathtë
  • ascitet
  • zmadhimi i mëlçisë
  • zmadhimi i shpretkës
  • dobësi e përgjithshme dhe keqtrajtim.

Shoqërimi i vonë i simptomave që tregojnë kancerin e mëlçisë rezulton në mundësi të kufizuara kurimi. Nuk është gjithmonë e mundur transplantimi i këtij organi, i cili zakonisht është drejtimi kryesor në trajtimin e këtij kanceri.

Atzdrowie.interia.pl, ne bëjmë çdo përpjekje për të ofruar vetëm informacion të verifikuar dhe të besueshëm në lidhje me simptomat dhe parandalimin e sëmundjeve, sepse besojmë se ndërgjegjësimi dhe njohuritë në këtë fushë do të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të mirë për më gjatë. Megjithatë, ky artikull nuk përbën këshillë mjekësore dhe nuk mund të zëvendësojë diagnozën dhe konsultimin me një mjek ose specialist.