Këshilla të dobishme

Kanceri i veshkave mund të trajtohet mirë. Por si ta njohësh atë në kohë?

10views

Tumori i veshkave është ndër llojet më të zakonshme të kancerit në Republikën Çeke, megjithëse nuk i kushtohet aq vëmendje sa, për shembull, kanceri i zorrëve ose i mushkërive. Në ditët e sotme, është relativisht mirë i trajtueshëm. Si gjithmonë në raste të tilla, është e vërtetë se zbulimi i hershëm i rritjes së kancerit do të jetë shumë i dobishëm për një trajtim të suksesshëm. Megjithatë, kjo nuk është aspak e lehtë në rastin e kancerit të veshkave. Cilat janë shenjat paralajmëruese më të zakonshme?

Gjak në urinë

Nëse vëreni gjak në urinë, ky duhet të jetë një paralajmërim i madh. Mund të jetë jo vetëm kanceri i veshkave, por edhe kanceri i fshikëzës. Gjaku në urinë nuk duket se bën që urina të ketë ngjyrë kafe ose të kuqërremtë. Shumicën e kohës, gjaku në urinë është i dukshëm për syrin, por mund të mos jetë gjithmonë kështu. Mund të jetë i pranishëm në një vëllim më të vogël dhe për këtë arsye zbulohet vetëm nga testet laboratorike. Megjithatë, gjaku në urinë nuk do të thotë menjëherë se keni kancer, ai shkaktohet shumë më shpesh nga gurët në veshka ose infeksionet dhe inflamacionet e fshikëzës. Por në asnjë rast mos e vononi një vizitë te mjeku.

Dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës

Siç ndodh për fat të keq, kanceri nuk dëmton në fazat e tij të hershme. Në momentin që ju ndjeni dhimbjen, ajo zakonisht ka kaluar tashmë në fazën tjetër. Por kjo nuk do të thotë se duhet të jetë vonë. Kanceri i veshkave zakonisht manifestohet me dhimbje nën brinjë, mbi legen ose në pjesën e poshtme të barkut dhe në shumicën dërrmuese të rasteve vetëm në njërën anë të trupit. Mund të jetë një dhimbje e mprehtë, por edhe e shurdhër. Në çdo rast, nëse keni dhimbje të gjata që nuk i keni ndjerë më parë, duhet të shkoni te mjeku.

Simite

Gungat nuk janë shenjë e mirë, megjithëse nuk janë automatikisht shenjë e kancerit. Por kanceri i veshkave sjell edhe gunga me vete. Për fat të keq, shpesh është pothuajse e pamundur t’i ndjesh ato, sepse ato janë të fshehura pas një shtrese yndyre me trashësi të ndryshme. Sidoqoftë, është e mundur të ndjeni gungë kur e shqyrtoni atë në mënyrë më të detajuar. Nëse kjo ndodh, shihni një mjek.

Anemi dhe lodhje

Nëse nuk ndiheni në lëkurën tuaj për një kohë të gjatë dhe jeni të lodhur, duhet t’i kushtoni vëmendje. Tumoret në përgjithësi e lodhin organizmin dhe në këtë mënyrë shkaktojnë lodhje. Në të njëjtën kohë, është lloji i lodhjes nga i cili as një gjumë i gjatë nuk do të ndihmojë. Në thelb kufizon performancën tuaj çdo ditë. Kanceri i veshkave gjithashtu mund të shkaktojë anemi.

Humbje peshe

A keni humbur kaq shumë peshë kohët e fundit, saqë pantallonat po ju varen? Ndoshta është vetëm një rezultat pozitiv i një diete, por nëse nuk jeni në një dietë, ndoshta duhet të pyesni veten se çfarë e shkakton atë. Kanceri shpesh manifestohet pikërisht nga fakti se personi në fjalë bie në peshë.