Këshilla të dobishme

Kapsllëk në shtatzëni? Një problem i zakonshëm që mund të zgjidhet

10views

Kapsllëk në shtatzëni është shumë e zakonshme. Ajo shkakton atë niveli i rritur i progesteronit, e cila ngadalëson lëvizjen e zorrëve. Me rritjen e mitrës dhe fetusit, mund të ketë presion rreth anusit në muajt e mëvonshëm dhe vështirësi të tjera me lëvizjet e rregullta të zorrëve. Megjithatë, këto komplikime mund të zgjidhen!

Regjimi i pijes gjatë shtatzënisë

Në shtatzëni Mjekët rekomandojnë të pini 2,5-3 litra në ditë. Pija në vetvete mund të ndihmojë zbrazje. Një grua shtatzënë mund të zgjedhë ujë mineral me efekt laksativ, ose një infuzion me kumbulla komposto. Nëse gruaja nuk vuan të vjella në mëngjesndihmon edhe një gotë me ujë të ngrohtë të pirë me stomakun bosh.

Fibra të mjaftueshme

Gratë shtatzëna duhet t’i kushtohet vëmendje dietë të ekuilibruar dhe të larmishme e pasur me fibra. Kjo përmbahet kryesisht në fruta, perime ose bukë me drithëra të plota. Një simite integrale për mëngjes është ideale, së bashku me një copë perime. Mund të zgjidhni edhe bollgur ose muesli. Granola juaj e preferuar gjithashtu ndihmon. Ato janë gjithashtu efektive jogurte me kulture te gjalletë cilat rregullojnë mikroflorën e zorrëve dhe ndihmojnë tretjen.

Kur asgjë nuk ndihmon

Ndonjëherë ndodh që edhe lëngjet e mjaftueshme dhe një dietë e pasur me fibra nuk funksionojnë. Pastaj ju duhet të kaloni në opsione të tjera.

E para prej tyre është fara liri. Thërrmoni dy lugë çaji nga farat dhe derdhni ujë të nxehtë mbi to. Pas dhjetë minutash, pini infuzionin me farat, ose përzieni farat e grimcuara me zhul që rezulton në kos.

Një zgjidhje tjetër janë suplementet ushqimore, p.sh. Psyllium. Është gjithashtu shumë efektiv laktulozë. Eshte variant i butë laksative cila mund të konsumohet i shtatzënisë dhe madje rregullisht. Laktuloza ndihmon në lirimin e jashtëqitjes dhe në këtë mënyrë lehtëson zbrazjen.

Ata janë opsioni i fundit supozitorët e glicerinës. Ato rekomandohen të përdoren vetëm kur asgjë nuk funksionon vërtet. Ato nuk janë të përshtatshme për përdorim të rregullt dhe mund të shkaktojnë ngërçe të barkut.