Këshilla të dobishme

Kist i mëlçisë – shkaqet, simptomat, trajtimi

18views

Trajtimi varet nga madhësia dhe lloji i kistit dhe nëse ai vazhdon të rritet.

Shpesh, një kist i mëlçisë zhvillohet asimptomatikisht dhe në raste të tilla zbulohet gjatë ekzaminimeve ekografike pasuese. Më vonë, mund të shfaqen dhimbje dhe presion, si dhe çrregullime të sistemit tretës si fryrje dhe të vjella.

Kistet parazitare të shkaktuara nga një krimb shirit shkaktojnë kruajtje dhe ndjenjën e ngopjes në epigastrium. Kolelithiaza shkaktohet nga sëmundja e Caroli, e cila rezulton në inflamacion dhe akumulim të depozitave. Kistet gjithashtu mund të formohen si rezultat i traumës dhe më pas mbushen me biliare, gjak dhe inde të vdekura.

Kur një kist i mëlçisë është gjenetik, ai shpesh nuk i nënshtrohet trajtimit, por vetëm vëzhgimit imazheral. Megjithatë, shumë prej tyre mund të kërkojnë trajtim kirurgjik. Kjo kryesisht ka të bëjë me:

– kiste me diametër më të madh se 10 cm

– kistet që shkaktojnë dhimbje, verdhëz, çrregullime të koagulimit të gjakut dhe dështim të mëlçisë

– cistet e kancerit (heqja e kistës me një fragment të parenkimës së mëlçisë)

– cistet e tëmthit (heqja e pjesës së dëmtuar të mëlçisë ose transplantimi i të gjithë organit).

Krahas rezeksionit të kistës, drenimi kryhet duke përdorur laparoskopi ose punksion perkutan me aspirim të përmbajtjes së kistit. Në rast të kësaj gjendje, këshillohet të ndiqni një dietë lehtësisht të tretshme dhe të kufizoni konsumimin e yndyrave.

Atzdrowie.interia.pl, ne bëjmë çdo përpjekje për të ofruar vetëm informacion të verifikuar dhe të besueshëm në lidhje me simptomat dhe parandalimin e sëmundjeve, sepse besojmë se ndërgjegjësimi dhe njohuritë në këtë fushë do të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të mirë për më gjatë. Megjithatë, ky artikull nuk përbën këshillë mjekësore dhe nuk mund të zëvendësojë diagnozën dhe konsultimin me një mjek ose specialist.