Këshilla të dobishme

Kjo është gjëja më e keqe që mund të bëni në kopsht në pranverë. Ju thjesht po përhapni barërat e këqija

11views

Thithja e kopshtit është një procedurë klasike që shumë kopshtarë përdorin për të përgatitur tokën për mbjellje të re. Edhe pse kjo është një procedurë e zakonshme, ia vlen të merren parasysh avantazhet dhe disavantazhet e saj.

Thithja e kopshtit është një procedurë klasike që shumë kopshtarë përdorin për të përgatitur tokën për mbjellje të re.
Foto: pexels.com/Anna Tarazevich

Thithja e kopshtit është një procedurë e zakonshme e mirëmbajtjes së kopshtit për të përgatitur tokën për mbjellje të re. Edhe pse mund të konsiderohet një aktivitet tradicional dhe i domosdoshëm, duhet të theksohen avantazhet dhe disavantazhet e tij.

Cilat janë përfitimet e lopatës dheu? Ka shumë përparësi, por edhe disavantazhe

Dhimbja e tokës mund të ketë disa përparësi:

  • Ndihmon në lirimin e strukturës së ngjeshur të tokës për të lehtësuar rritjen e rrënjëve, rrjedhjen e ujit dhe ajrit.
  • Duke përzier tokën, gërmimi mund të ndihmojë në shpërndarjen e barabartë të lëndëve ushqyese në tokë, gjë që nxit rritjen e shëndetshme të bimëve.
  • Toka e gërmuar është një bazë ideale për mbjelljen e bimëve të reja, pasi është e lirshme dhe e lagur mirë.
  • Heqja e mbeturinave të bimëve mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve që mund të shfaqen në gjethet dhe kërcellet e vjetra.
  • Toka e lirshme thith ujin dhe lëndët ushqyese më mirë, gjë që nxit rritjen e shëndetshme të bimëve.

Dhimbja e tokës është një praktikë popullore e mirëmbajtjes së kopshtit, por është e rëndësishme të mbani mend se nuk është gjithmonë e nevojshme.

A mund të bëjë ndonjë dëm heqja e tokës së barërave të këqija? Ka disa disavantazhe

Përveç aspekteve pozitive të gërvishtjes së tokës, vlen të shikohen edhe ato negative. Ndonjëherë kjo praktikë çon në përhapjen e barërave të këqija, sepse farat mund të varrosen në një thellësi më të vogël, gjë që inkurajon mbirjen e tyre dhe përhapjen në të gjithë kopshtin.. Përveç kësaj, ajo mund të çojë në prishje të strukturës së saj, e cila nga ana tjetër rrit rrezikun e erozionit të tokës. Ekziston gjithashtu rreziku i stimulimit të rritjes së bimëve të padëshiruara, pasi disa prej tyre mund të jenë si përgjigje lopata toka e stimuluar për të rritur lastarë të rinj.

Ekziston gjithashtu rreziku i stimulimit të rritjes së bimëve të padëshiruara, pasi disa prej tyre mund të jenë si përgjigje lopata toka e stimuluar për të rritur lastarë të rinj.
Foto: freepik/nuraghies

Si rezultat, kjo praktikë popullore mund të kërkojë punë dhe shpenzime shtesë, duke i bërë metodat alternative të kontrollit të barërave të këqija potencialisht më efektive dhe më pak punë intensive.

Si të shpëtojmë nga barërat e këqija?

Një mënyrë efektive për të hequr qafe barërat e këqija është përdorimi i mulch. Kjo përfshin mbulimin e sipërfaqes së tokës me një shtresë 10 cm të materialit organik si kashtë, copa bari, gjethe, tallash ose plehrash. Kjo shtresë krijon një barrierë mbrojtëse që mban farat e barërave të këqija, duke i penguar ato të mbijnë dhe të rriten. Është një zgjidhje natyrale dhe efektive që jo vetëm redukton shfaqjen e barërave të këqija, por edhe përmirëson strukturën dhe shëndetin e tokës.

Redaksia Pasioni në ju.

Artikuj të ngjashëm:

Thirrja e fundit për mbjellje. Kopshti do të mbulohet me shkurre të purpurta

Përgatitni kadife për fidanë. Kopshti juaj do t’i kënaqë të gjithë fqinjët tuaj