Këshilla të dobishme

Konsumi i kësaj makarona është i ndaluar në Republikën Çeke. Ato përmbajnë një substancë që nuk duhet të hyjë në trupin tuaj

11views

Në Çeki është zbuluar së fundmi shitja e makaronave të rrezikshme të markës “Red Drago Longlife Noodle”. Ky produkt përmbante një bojë të ndaluar që mund të ketë një efekt negativ në shëndetin e konsumatorëve. Prandaj autoritetet inspektuese i kanë bërë thirrje publikut që të mos e konsumojë këtë produkt dhe ta kthejë atë në dyqane.

Përmbajtja e substancave të padëshirueshme

Makarona “Red Drago Longlife Noodle” ishte Inspektimi Shtetëror Bujqësor dhe Ushqimor, i cili zbuloi në të tartrazinën (E102). Tartrazina është një ngjyrë sintetike që përdoret zakonisht në industrinë ushqimore, por në Republikën Çeke përdorimi i saj në produkte të caktuara si makaronat është i ndaluar për shkak të reaksioneve të mundshme alergjike dhe rreziqeve të tjera shëndetësore.

Masat dhe rekomandimet

Konsumatorët që kanë makaronat e prekura në shtëpi ose duhet ta hedhin produktin ose ta kthejnë atë në dyqanin ku e kanë blerë dhe të kërkojnë rimbursim. Dyqanet janë këshilluar gjithashtu që të tërheqin makaronat nga shitja dhe të sigurohen që produkte të tjera të një lloji të ngjashëm të mos përmbajnë substanca të padëshiruara.

Foto: Ushqim mbi një pillion

Pamje e detajuar e tartrazines

Tartrazina, e njohur edhe si E102, është një ngjyrë e verdhë që mund të gjendet në shumë ushqime dhe pije. Është një substancë që mund të shkaktojë reaksione alergjike, veçanërisht te njerëzit e ndjeshëm ndaj aspirinës. Për më tepër, disa studime sugjerojnë një lidhje të mundshme me hiperaktivitetin tek fëmijët. Tartrazina përdorej më shpesh në të kaluarën, por për shkak të shqetësimeve shëndetësore, përdorimi i tij është kufizuar ose rregulluar në shumë vende.

Rasti i “Red Drago Longlife Noodle” na kujton rëndësinë e kontrollit të kujdesshëm të produkteve ushqimore si nga prodhuesit ashtu edhe nga autoritetet inspektuese. Konsumatorët duhet të jenë gjithmonë vigjilentë dhe të informohen për përbërësit e produkteve që konsumojnë. Ky incident shërben si një kujtesë se rregullimi i industrisë ushqimore është kritik për mbrojtjen e shëndetit publik.

Foto: Shutterstock