Këshilla të dobishme

Krahasimi i 4 vaksinave kundër Covid – Cila vaksinë mbron më shumë 6 muaj më vonë

7views

Hulumtimet shkencore tregojnë krahasimin e drejtpërdrejtë të katër vaksinave kundër koronavirusit, gjashtë muaj pas vaksinimit.

Shkencëtarët në Institutin e Imunologjisë La Jolla në Kaliforni, SHBA, kanë publikuar rezultatet e analizës së parë nëse katër lloje të ndryshme vaksinash paraqesin mbrojtjen e trupit kundër koronavirusit. Krahasimi ka të bëjë si me nivelet e antitrupave ashtu edhe me imunitetin qelizor, d.m.th., limfocitet T (CD4+ dhe CD8+) dhe qelizat B.

Studimi, i publikuar në revistën Cell Biology, është i pari që krahason se si platforma të ndryshme vaksinash shkaktojnë një përgjigje imune kundër të njëjtit patogjen. Këto platforma janë dy vaksinat kryesore të mRNA (Pfizer/BioNTech dhe Moderna), një vaksinë proteinike rekombinante (Novavax) dhe një vaksinë me bazë vektori viral (Johnson & Johnson).

Gjetjet kryesore janë si më poshtë:

– Antitrupat: Gjashtë muaj pas vaksinimit, ata që morën Moderna kishin nivelet më të larta të antitrupave neutralizues, të ndjekur nga ata që morën Pfizer dhe Novavax, ndërsa një dozë e vetme J&J çoi në nivelet më të ulëta.

– Qelizat B: Ata që bënë J&J kishin përqindjen më të lartë të këtyre qelizave të kujtesës pas gjashtë muajsh.

– Limfocitet T CD4+: Të gjithë të vaksinuarit kishin një përqindje të ngjashme të qelizave të tilla kundër koronavirusit.

– Limfocitet T CD8+: Vaksina Novavax rezultoi në nivelet më të ulëta të këtyre qelizave “vrasëse”, ndërsa ato të prodhuara nga Pfizer, Moderna dhe J&J kishin përkatësisht nivelet më të larta. Megjithatë, në përgjithësi, vetëm 60% deri në 70% e të vaksinuarve kishin qeliza të tilla pas gjashtë muajsh.

Studimi i ri, sipas studiuesve, konfirmon se shumica e njerëzve ruajnë një përgjigje imune ndaj koronavirusit pas gjashtë muajsh, pavarësisht nga lloji i vaksinës që kanë marrë. Edhe nëse nuk mbron nga infeksioni i thjeshtë, ndihmon në uljen e rrezikut të Covid-19 të rëndë.

“Edhe nëse është e vështirë të mbash një nivel të lartë të antitrupave me kalimin e kohës, prania e imunitetit të qëndrueshëm qelizor tregon se sistemi imunitar mund të riaktivizohet shumë shpejt, brenda ditëve, nëse ndodh një infeksion”, tha studiuesi kryesor Prof. Alessandro Sette.

skai.gr