Këshilla të dobishme

Kraków: Trajtimet e para të osseointegrimit në Poloni. Shpresa për njerëzit pas amputimeve

11views

Të hënën, më 24 maj, u kryen procedurat e para të osteointegrimit në Spitalin na Klinach në Krakov. Siç theksojnë drejtuesit e spitalit, osseointegrimi është një metodë revolucionare që u jep pacientëve pas amputimit një shans për një cilësi të re jete – është një alternativë ndaj protezës tradicionale të folesë, për të cilën shpesh ankohen pronarët e saj.

Procedura e osseointegrimit përfshin implantimin intrakockor të një implanti (endoproteza), i cili më pas ngjitet drejtpërdrejt në elementët e jashtëm të protezës (ekzoproteza). Në këtë rast, arrihet një lidhje e drejtpërdrejtë strukturore dhe funksionale midis kockës së gjallë dhe sipërfaqes së implantit, e cila siguron një lidhje të qëndrueshme midis indeve biologjike të rindërtuara dhe implantit të titanit. E thënë thjesht, metoda e osseointegrimit përfshin futjen e implantit në kockë dhe në të njëjtën kohë mundëson instalimin e një proteze të jashtme.

Procedurat e para të osteointegrimit u kryen në Goteborg, Suedi. Ato janë shfaqur në Gjermani që nga viti 1999. Deri më tani, polakët që llogarisnin këtë procedurë duhej të shkonin në objekte të huaja.

Dr Horst Aschoff, i cili është përgjegjës për kryerjen e procedurave të para në Poloni, ka ndihmuar 230 pacientë në këtë mënyrë që nga viti 2003.

Përfitimet e osseointegrimit përfshijnë: transferim i drejtpërdrejtë i forcës në kockë përmes kunjit të implantuar në të, kontroll më i mirë mbi protezën dhe stabilitetin e saj, ecje e qetë dhe e sigurt, lëvizje natyrale e nyjës së kofshës, përmirësim i proprioceptimit – d.m.th. ndjenjë e thellë, liri e plotë e lëvizjes së gjymtyrës së mbetur në të gjitha drejtimet dhe aftësia për të mbuluar distanca më të gjata.

– Me protezat konvencionale, pacientët ankohen për dhimbje, gërvishtje dhe ulçera. Në rastin e osseointegrimit, nuk ka probleme të tilla dhe muskujt e ruajtur në gjymtyrën e mbetur përdoren në një masë shumë më të madhe. Pacienti mund të dallojë, për shembull, në cilën sipërfaqe po ecën – nëse është beton, rërë apo bar. Ju gjithashtu mund të përdorni muskulin gluteal në një masë shumë më të madhe, gjë që është thjesht e pamundur në metodën tradicionale – thotë doktor Horst Aschoff në një intervistë për Interia Zdrowie.

Pacientët e Dr. Viktimat e Aschoff janë kryesisht persona që kanë pësuar lëndime të rënda si pasojë e aksidenteve rrugore, por, siç dëgjojmë, ka edhe persona me gjymtyrë të amputuar si pasojë e kancerit apo viktima të komplikimeve mjekësore (kryesisht të shkaktuara nga zëvendësimi i gjurit. të përbashkët). Metoda e osseointegrimit rekomandohet kryesisht për personat aktivë, si dhe ata që duan të kthehen në punën që përfshin aktivitet fizik.

40-vjeçari Marcin humbi këmbën në vitin 2007 si pasojë e një aksidenti.

– Unë kam qenë shofer kamioni. Nuk e mbaj mend vetë incidentin. Aksidenti është shkaktuar nga drejtuesi i një veture dhe më pas jemi përplasur me dy kamionë. Jam plagosur rëndë dhe kam humbur një këmbë. Është mirë që mbijetova. Unë atëherë isha 27 vjeç – thotë ai në një intervistë për Interia Zdrowie.

Ç’pritet më tej? Proteza tradicionale.

– Ecja është pak e vështirë, sidomos në fillim. Duhet pak të mësoheni. Një ndenjëse, edhe ajo e bërë më mirë, shkakton gjithmonë gërvishtje gjatë ecjes me intensitet të lartë. Në verë, kur është shumë vapë, trungu fryhet, në dimër tkurret nga të ftohtit dhe priza nuk mban mirë… Diçka ndryshon vazhdimisht. Dhe pleshti, i cili do të duhej të ndërrohej sa herë që ndryshonte pesha, do të kushtonte disa mijëra zlotë – shpjegon zoti Marcin. Ai shton: – Me folenë e protezës jam përpjekur në mënyra të ndryshme të miqësohem, e kam veshur për 10 vjet. Shumë gjëra më mërzitën. Proteza mund të hiqet kur jeni duke ecur nëpër qytet dhe papritur, në rrugë, duhet të hiqni rrobat, të fshini prizën dhe ta vendosni përsëri, gjë që nuk është shumë komode. Por në përgjithësi, nëse keni një ndenjëse të përshtatshme dhe i kushtoni vëmendje peshës së trupit në mënyrë që të mos rritet apo ulet, mund të jetoni me të, përveç periudhave kur është shumë nxehtë. Thjesht duhet të jesh shumë i disiplinuar.

40-vjeçari katër vite më parë iu nënshtrua trajtimit të osteointegrimit në Gjermani, pasi në atë kohë një opsion i tillë nuk ekzistonte ende në Poloni. – Para aksidentit kam qenë një person shumë aktiv dhe sot lëviz shumë. Pas këtij trajtimi, mënyra e ecjes është shumë e ngjashme me atë natyrale – thekson ai.

Ne pyesim për ndjenjën e parë pas procedurës.

– U habita shumë që kur ngrita këmbën dhe e ktheva, këmba ime dhe kocka u rrotulluan. Nuk mund ta besoja. Isha i lumtur si një fëmijë me një lodër të re. Prisja që në fillim të më dhembte – më kishin futur metal në kockën time. Dhe nuk u dhemb fare. Doja të ecja menjëherë. Ndjesia e ecjes ishte e njëjtë si para aksidentit. Mund ta harroni veten, thotë zoti Marcin.

Një person që dëshiron t’i nënshtrohet trajtimit të osteointegrimit duhet të jetë në gjendje të mirë shëndetësore. Duhet të jetë gjithashtu një person i qëndrueshëm mendërisht. Nuk mund të jetë, p.sh., një pacient që vuan nga sëmundje të ndryshme të përgjithshme, kryesisht diabeti – nëse i është nënshtruar amputimit si pasojë e diabetit, fatkeqësisht nuk mund t’i nënshtrohet procedurës sepse rreziku i infektimit është shumë i lartë.

Përjashtohen gjithashtu personat që marrin ilaçe për hollimin e gjakut dhe ata me sëmundje vaskulare të gjymtyrës së operuar.

Oseointegrimi në Poloni nuk është në listën e trajtimeve të rimbursuara. Kostoja totale e procedurës arrin mbi 150,000 PLN. zlotitë. Pjesa e luanit në shumë është kostoja e vetë protezës. Financimi i trajtimeve më së shpeshti vjen nga siguruesit, dëmshpërblimet e marra pas aksidenteve rrugore apo aksidenteve në punë, si dhe nga lloje të ndryshme fondacionesh.

Izabela Rzepecka