Këshilla të dobishme

Kruajtje vaginale – shkaqet dhe trajtimi

9views

Kruajtja vaginale është një problem i zakonshëm që mund të shfaqet tek gratë e të gjitha moshave. Shumë prej tyre e minimizojnë problemin, por ky është një gabim i madh. Ju nuk duhet të vetë-mjekoni. Kruajtja vaginale mund të jetë simptomë e shumë sëmundjeve që kërkojnë trajtim. Më poshtë po paraqesim sëmundjet më të shpeshta vaginale që shoqërohen me një ndjenjë të pakëndshme kruajtjeje.

Sëmundja shkaktohet nga bakteret Candida albicans. Përveç kruajtjes së vaginës dhe vulvës, pacientët mund të përjetojnë edhe simptoma të tjera. Bëhet fjalë kryesisht për rrjedhje të bardhë, skuqje të zonave intime, dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale dhe ndjenjë thatësie. Mikoza vaginale është shumë e zakonshme tek gratë shtatzëna. Është e rëndësishme të dini se sëmundja është shpesh e përsëritur. Kjo zakonisht lidhet me trajtimin e gabuar të një infeksioni të mëparshëm. Si trajtohet mykoza vaginale? Ilaçet antifungale sjellin rezultate të mira. Pacientëve u përshkruhen në formën e tabletave orale ose vaginale.

Kruajtja e fortë vaginale mund të jetë gjithashtu një simptomë e inflamacionit. Ato shkaktohen nga bakteret, protozoarët dhe majatë. Përveç djegies, pacientët me vaginit mund të përjetojnë gjithashtu rrjedhje vaginale – të verdhë, rozë dhe kafe, ënjtje të zonave intime, madje edhe dhimbje. Sëmundja mund të shoqërohet edhe me inflamacion të traktit urinar. Trajtimi konsiston kryesisht në administrimin e antibiotikëve dhe barnave antifungale.

Një sëmundje tjetër që mund të shkaktojë kruajtje vaginale është trikomoniaza. Prek kryesisht femrat e moshës 30-40 vjeç. Tek meshkujt, trikomoniaza është shumë shpesh asimptomatike. Sëmundja transmetohet seksualisht. Shkaktohet nga një protozoar nga grupi i flagjelave. Përveç kruajtjes, trikomoniaza manifestohet edhe me rrjedhje të verdhë me erë të pakëndshme, dëshirë të dhimbshme për të urinuar, urinim të shpeshtë dhe dhimbje në pjesën e poshtme të barkut. Trajtimi i trikomoniazës bazohet kryesisht në dhënien e metronidazolit tek pacienti. E rëndësishmja, trajtimi duhet të mbulojë të gjithë anëtarët e familjes, vetëm atëherë do të jetë efektiv. Gjatë trajtimit, kontakti seksual duhet të shmanget.

Jo të gjithë e dinë se kruarja vaginale mund të shkaktohet edhe nga diabeti. Në këtë rast, kruarja lidhet me sasinë e madhe të majave në trup. Trajtimi i diabetit varet nga lloji i sëmundjes dhe gjendja e përgjithshme e pacientit. Pacientëve zakonisht u jepen medikamente që ulin nivelet e sheqerit ose insulinës. Pacientët e diagnostikuar me diabet duhet të kujdesen shumë për higjienën e duhur të zonave të tyre intime. Diabeti mund të shkaktojë kthimin e kruajtjes së pakëndshme.

Vlen të kujtohet se kruarja vaginale nuk duhet të lidhet gjithmonë me sëmundjet e përshkruara. Shumë shpesh, kruajtja lidhet me faktorë mjedisorë dhe të stilit të jetesës. Para së gjithash, duhet të filloni me kozmetikë që mund të irritojnë vaginën. Mos përdorni sapun të zakonshëm ose xhel dushi me aroma për të pastruar zonat tuaja intime. Ideja më e mirë është të përdorni xhel të veçantë për higjienën intime me një pH prej 5.2. Kruajtja mund të lidhet gjithashtu me larjen ose shpëlarjen e produkteve, veshjet – shumë të ngushta ose të bëra nga material artificial, ose medikamentet e përdorura – veçanërisht antibiotikët.

Shkaqe të tjera të mundshme të kruajtjes vaginale përfshijnë:

  • alergji ndaj lateksit që gjendet në prezervativë,
  • letër higjienike me ngjyra dhe aroma,
  • jastëkët higjienikë me aroma ose jastëkët higjienikë,
  • dehidratimi i trupit, përdorimi i shpeshtë i pishinës – kryesisht për shkak të kontaktit të shpeshtë me klorin,
  • ngrohjes,
  • alergjik ndaj lubrifikantëve.