Këshilla të dobishme

Kupa menstruale. Avantazhet dhe disavantazhet, kundërindikacionet dhe çmimi

10views

Një filxhan menstrual, pranë jastëkëve dhe tamponëve, është një nga produktet higjienike që mund të përdoret gjatë menstruacioneve. Ka formën e një koni të vogël dhe është prej silikoni delikat që nuk shkakton alergji. Kupa është e sigurt për shëndetin dhe nuk e thajnë vaginën. Kur vishet siç duhet, është praktikisht i padukshëm dhe, më e rëndësishmja, nuk rrjedh dhe mbron në mënyrë efektive si tamponët e lartpërmendur.

Për shkak të avantazheve të përshkruara, kupat menstruale kanë një numër të madh tifozësh. Ata vlerësojnë komoditetin dhe kursimin e parave – një filxhan mund të përdoret deri në disa vjet. Aspekti ekologjik është gjithashtu i rëndësishëm. Kur përdorim një filxhan, ne nuk gjenerojmë mbetje shtesë, siç është rasti me pecetat higjienike ose tamponët.

Sa kushton një filxhan menstrual? Çmimi përfundimtar i produktit, si zakonisht, varet nga prodhuesi. Në treg mund të gjeni gota si për 20-30 PLN ashtu edhe për ato mbi 100 PLN. Megjithatë, nuk ia vlen të ndikohet shumë nga çmimi. Produktet më të lira mbrojnë po aq mirë. Gjëja më e rëndësishme është të zgjidhni madhësinë e duhur të filxhanit.

Para së gjithash, duhet të filloni duke rregulluar siç duhet madhësinë e filxhanit tuaj menstrual. Tregu ofron produkte në madhësi nga S në XL. Cilat kritere duhet të keni parasysh kur zgjidhni një madhësi? Para së gjithash, lexoni me kujdes udhëzimet e prodhuesit. Në mënyrë tipike, faktorët kryesorë janë gjatësia, pesha dhe nëse gruaja ka lindur më parë.

Përpara përdorimit të filxhanit për herë të parë dhe ndërmjet periodave, duhet të sterilizoni filxhanin. Është mirë që ta vendosni në ujë të vluar dhe ta gatuani për rreth pesë minuta. Nuk ka nevojë të gatuani gjatë menstruacioneve.

Pasi të keni zbrazur filxhanin dhe përpara se ta ri-aplikoni, thjesht shpëlajeni mirë me ujë.

Shumë gra heqin dorë nga përdorimi i filxhanit sepse kanë frikë nga aplikimi. Si të futni filxhanin në mënyrë korrekte?

Më shpesh, përdoret një nga tre metodat. Teknika e parë përfshin palosjen e filxhanit në shkronjën C, e dyta – në shkronjën S. Metoda e tretë është teknika e shpalosjes. Ai përfshin përkuljen e një pjese të filxhanit dhe më pas futjen e filxhanit në vaginë. Një filxhan i futur siç duhet duhet të shtrihet në vaginë dhe të jetë i padukshëm. Për t’u siguruar që e kemi futur filxhanin në mënyrë korrekte, thjesht kaloni gishtin rreth perimetrit të filxhanit.

Avantazhi i filxhanit është se nuk është e nevojshme ta zbrazni shumë shpesh. Kupa zakonisht ka një kapacitet prej 10 deri në 45 ml. Në varësi të kapacitetit, është mirë që ta zbrazni 2-4 herë në ditë. Kupa mund të përdoret edhe gjatë natës. Si të hiqni një filxhan menstrual? Para së gjithash, filloni duke larë duart tërësisht. Më pas gjeni majën e filxhanit dhe shtypeni butësisht. Më pas, hiqeni filxhanin me një lëvizje të butë.

Një filxhan menstrual është një mënyrë e sigurt për të mbrojtur veten gjatë menstruacioneve dhe ka pak kundërindikacione për përdorimin e tyre. Ngjashëm me tamponët, përdorimi i filxhanëve nuk rekomandohet për gratë që nuk kanë filluar ende marrëdhëniet dhe duan të ruajnë himenin e tyre.

Përparësitë:

 • kursime – kupa është një blerje një herë,
 • komoditet – është i padukshëm dhe nuk ka nevojë të zbrazet shumë shpesh,
 • të sigurta për shëndetin,
 • ekologjike,
 • në dispozicion në madhësi të ndryshme,
 • zvogëlon rrezikun e mykozës vaginale,
 • nuk e thajnë vaginën,
 • nuk thith mukozën si tamponët,
 • nuk rrjedh.

Defektet:

 • disa gra mund të kenë vështirësi në zgjedhjen e madhësisë së duhur,
 • aplikimi – veçanërisht në fillim – mund të duket i vështirë,
 • Mund të ketë situata në të cilat zbrazja e filxhanit menstrual do të jetë problematike, p.sh. kur përdorni një tualet publik.

Më shumë rreth kupës menstruale, duke përfshirë: Lexoni më shumë se si të zgjidhni madhësinë dhe për sa kohë mund ta mbani atë KETU.