#image_title
Këshilla të dobishme

Kur të mbillni domate? Ndiqni afatet dhe do t’i grumbulloni vazhdimisht gjatë verës

11views

Kur të mbillni domate? Kjo pyetje bëhet nga të gjithë ata që duan të angazhohen në rritjen e shtëpisë. Nëse e bëjmë në kohën e duhur, gjatë verës mund të shijojmë shporta të tëra me domate të bukura, tepër të kuqe dhe, mbi të gjitha, tepër të shijshme. Si ta bëjmë atë? Ne do t’ju shpjegojmë gjithçka.

Kur të mbillni domate?
Foto: shutterstock.com/Sunny_Smile

Domatet që i rritim në kopshtin tonë, në serë apo edhe në një tenxhere në ballkon kanë të gjitha avantazhet. Ato janë jashtëzakonisht të shijshme, më të lira se sa blihen në dyqan dhe hahen me kënaqësi të madhe. Në fund të fundit, ne i rritëm ato vetë. Për t’i shijuar këto shije natyrore gjatë verës, duhet të mendojmë paraprakisht për to. Kur të mbillni domate?

Kur të mbillni domate? Si t’i bëjmë të gjitha?

Domatet janë të përshtatshme për korrje nga shkurret tashmë në mes të verës. Më pas i vendosim me kënaqësi në shporta dhe më pas drejt mbi sanduiçe, me pak kripë dhe një meze të lehtë verore. Që kjo të ndodhë, ne duhet t’i mbjellim ato mjaft herët. Në fillim të vitit, shumë kopshtarë tashmë po planifikojnë mbjelljen e tyre të parë. Si e bëni këtë?

Domatet rriten vetëm nga fidanët. Nuk i mbjellim direkt në tokë, por fillimisht i mbjellim në një enë të vogël, të cilën e ruajmë në një vend të ngrohtë dhe me diell. Pas kësaj, bimët pak të rritura (kur shfaqen 2-3 gjethe të rregullta) priten, d.m.th transplantohen në enë të veçanta. Në fillim i mbajmë të ngrohta dhe në rrezet e forta të diellit. Më pas, rreth dy javë para transplantimit në tokë, i forcojmë duke i ujitur pak më pak dhe duke e ajrosur shpesh dhomën. Kur temperatura e jashtme është mjaft e lartë dhe relativisht e qëndrueshme (nuk ka rrezik nga ngrica), ne mbjellim fidanët e domates në tokë: zakonisht në një serë ose në një shtrat lulesh, ose edhe në vazo lulesh që mund të vendosen p.sh. , ne nje ballkon. Pas kësaj, mbetet vetëm kujdesi, pra ujitja, plehërimi, krasitja. Dhe së fundi, pjesa më e mirë – shijimi.

domate
Domatet janë të përshtatshme për korrje nga shkurret tashmë në mes të verës. Më pas i vendosim me kënaqësi në shporta dhe më pas drejt mbi sanduiçe, me pak kripë dhe ushqimin perfekt të verës
Foto: arkiv privat

Kur të mbillni domate? Kushtojini vëmendje datave dhe do të arrini t’i mblidhni ato në verë

Ashtu si perimet e tjera, edhe domatet mbillen në fillim të vitit. Njerëzit me përvojë janë të vetëdijshëm për të gjithë kalendarin e kopshtarisë – kur duhet mbjellë, mbjellë, krasitur, etj. Llojet specifike të perimeve kanë terma specifikë që duhet të ndjekim. Kur të mbillni domate? Varietetet më të larta të domates mund të mbillen tashmë në gjysmën e dytë të shkurtit, dhe varietetet më të ulëta pak më vonë – në fund të muajit. Pra, tani është koha e duhur për t’u interesuar për të mbjellë këtë perime të mrekullueshme.

Redaksia Pasioni në ju.

Artikuj të ngjashëm:

A janë domatet tuaja ende jeshile? Ju mund ta keni bërë këtë gabim

Ne e dimë pse disa domate kanë një qendër të fortë dhe të bardhë. Arsyeja do të befasojë shumë