Këshilla të dobishme

Kur të mbillni hudhrën e pranverës? Unë e bëj atë sipas rregullit 15:5 – të korrat do të jenë të pasura

12views

Kur të mbillni hudhrën e pranverës? Pak njerëz e kuptojnë se afati i duhur tashmë po afrohet. Nëse nuk e humbisni, do të mund të shijoni sythat e pjekur edhe në korrik dhe gusht. Si të mbillni hudhrën e pranverës? Ju duhet t’i kushtoni vëmendje kësaj.

Si të mbillni hudhrën e pranverës? Ju duhet t’i kushtoni vëmendje kësaj.
Foto: shutterstock.com/yuris

Ditët gjithnjë e më të ngrohta inkurajojnë kopshtarët të punojnë në kopsht. Shumë njerëz pyesin veten nëse ka bimë që ia vlen të mbillen tani, në mënyrë që të mund të shijojnë fruta dhe perime të shëndetshme dhe të bukura këtë verë. Rezulton se data e mbjelljes po afrohet me shpejtësi. Shënoni këtë datë në kalendarin tuaj dhe mos e humbisni, dhe kokat e hudhrave pranverore do të kënaqin miqtë dhe familjen gjatë pushimeve verore.

Kur të mbillni hudhrën e pranverës? Shënoni datën në kalendarin tuaj dhe prisni edhe pak

Disa lloje hudhrash janë të përshtatshme për mbjellje tashmë në pranverë, dhe data më e përshtatshme është fundi i marsit dhe fillimi i prillit, por jo më vonë se dita e 10-të e muajit. Këto varietete përfshijnë Lukan, Anton, Venátčan dhe Japo II. Përveç kësaj, duhet t’i kushtoni vëmendje motit. Rekomandohet që të jetë i favorshëm dhe vendi i zgjedhur të jetë me diell. Toka duhet të jetë e lagësht dhe e ngjashme me humusin. Mund ta plehëroni me pleh organik për të përmirësuar gjendjen e saj, por më pas mbjelljen e hudhrës duhet ta shtyni për një vit tjetër. Nëse i mbillni bishtajat në tokë në kohën e sugjeruar, do të korrni koka të bukura tashmë gjatë pushimeve verore.

Hudhra
Rreth mesit të korrikut, kur pagurt çahen, gërmoni kokat, shkurtoni bishtat dhe ruani perimet në një mjedis të thatë.
Foto: YouTube.com/Zuzana Brišová

Si të mbillni hudhrën e pranverës? Fillimisht përgatisni bishtajat siç duhet

Para se të filloni mbjelljen e hudhrave, është mirë të përgatitni siç duhet thelpinjtë për mbjellje. Ato që tregojnë shenja sëmundjeje, kalbjeje ose dëmtime mekanike janë të përshtatshme për kosh. Ndani ato individualisht dhe zgjidhni ato që janë të mesme ose të mëdha – nuk do të merrni një korrje të madhe nga ato të vogla. Më vonë, sigurohuni që çdo pod të ketë një thembër.

Mos mbillni hudhër në tokë pas perimeve të qepës, pasi nuk do të rritet. Pasi të zgjidhni një vend të përshtatshëm, gërmoni tokën në rreshta 15 cm larg njëra-tjetrës dhe groposni thembrën e hudhrës deri në një thellësi prej 5 cm. Nëse jeni të shqetësuar se i keni harruar distancat, mund t’i caktoni udhëzimet si rregullin 15:5. Atëherë do të jetë më e lehtë për ju. Rreth mesit të korrikut, kur pagurt çahen, gërmoni kokat, shkurtoni bishtat dhe ruani perimet në një mjedis të thatë.

Redaksia Pasioni në ju.

Artikuj të ngjashëm:

Bëni këtë menjëherë pas shkrirjes. Lëndinë e gjelbër e harlisur dhe e dendur e garantuar në pranverë

Pa këtë trajtim, lëndina do të jetë e dobët dhe e mbingarkuar me barërat e këqija. Koha është kyçe këtu