Këshilla të dobishme

Kur të pritet gardh? Nëse e humbisni takimin, mund të telefononi urgjencën e kopshtit

11views

Një gardh është një element i zakonshëm në shumë kopshte. Që të jetë e bukur dhe pa vrima duhet të kujdesemi pak për të. Plehërimi dhe lotimi i rregullt janë një gjë. Megjithatë, nuk duhet harruar edhe një gjë. Kur të pritet gardh?

Kur të pritet gardh? Megjithatë, nëse ju mungon, mund ta lëndoni atë.
Foto: Pixabay/RonPorter

Një gardh është një veçori e kopshtit që zgjedhin shumë njerëz. Nuk është vetëm një dekorim, por edhe një gardh natyral i parcelës ose pjesëve specifike të oborrit. Disa mbështeten në forma të zgjuara, të tjerë preferojnë klasikët dhe thjeshtësinë. Pavarësisht zgjedhjes sonë nuk duhet të harrojmë kujdesin e duhur. Kur të pritet gardh? Si të kujdesemi për të? Ne do t’ju japim një këshillë.

Një gardh tavole apo ndoshta një pemë gjiri? Varietetet e bimëve

Në vkur zgjedhim një mbrojtje, duhet të zbulojmë se cili lloj do të na përshtatet më mirë. Mund të zgjedhim si bimë halore ashtu edhe gjetherënëse. Disa madje zgjedhin varietete të lulëzuara që kënaqin sytë jo vetëm me gjelbërim të bukur.

Për drurët gjetherënës ne shpesh zgjedhim gardhe me gjelbërim të përhershëm, p.sh. zogjtë grabitqarë dhe holli. Dafina dhe Ore janë gjithashtu zgjedhje të zakonshme. Gardh i bërë nga fletë metalike prodhon lule të bukura, prandaj kjo specie shfaqet edhe në kopshtet tona.

Kur është fjala për gardhe të bëra nga halorezgjedhim yewn, dëllinjën dhe bredhin.

Kur mbjellim bimë të reja në gardh (kjo ndodh në vjeshtë), ato duhet të shkurtohen me kujdes në pranverë.
Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Kur të pritet gardh?

Një gardh do të dekorojë bukur dhe do të mbyllë oborrin tonë nëse kujdesemi mirë për të. Plehërimi dhe lotimi i rregullt gjatë thatësirës është i rëndësishëm. Mos harroni për krasitjen. Kur mbjellim bimë të reja në gardh (kjo ndodh në vjeshtë), në pranverë ato duhet të shkurtohen tërësisht. Falë kësaj, ata do të rriten dendur dhe në mënyrë të barabartë në anët dhe do të parandalojnë formimin e vrimave. Po flasim për një lartësi deri në 20-30 cm mbi tokë.

Kur të pritet gardh? Ne presim gardhe të reja dhe disavjeçare të paktën një herë në vit, zakonisht në pranverë. Megjithatë, duhet të keni kujdes për motin, për shkak të ngricave plagët e shkaktuara nga gërshërët nuk përfitojnë. Shumë kopshtarë fillojnë me këtë aktivitet në kthesa e marsit dhe prillit.

Gjithmonë ia vlen të kontrollohen karakteristikat e sakta të specieve pasi disa prej tyre kanë kërkesa specifike. Megjithatë, supozohet se periudha e fundit në të cilën duhet të shkurtojmë mbrojtjen është gushti. Bima duhet të ketë kohë për të shëruar plagët para ngricës së parë. Përndryshe, do të jetë më e ndjeshme ndaj sëmundjeve të shkaktuara nga kërpudhat.

Redaksia Pasioni në ju.

Artikuj të ngjashëm:

Nëse jeni duke prerë bozhure, përdorni vetëm metodën 5-6, përndryshe nuk do të keni lule të bukura në pranverë.

Tani mendoni për luleshtrydhet. Ata do të japin fryte të mëdha në verë