Këshilla të dobishme

Ky është vendi më i keq në kopsht për boronica. Frutat do të jenë të vogla dhe pa shije

12views

Gjethet e verdha në boronica mund të nënkuptojnë disa probleme serioze. Për t’i shmangur ato, ia vlen të dini se çfarë kërkesash ka kjo kaçubë popullore. Në këtë mënyrë mund të jemi të sigurt se frutat nuk do të jenë të vegjël dhe të thartë ose pothuajse asnjë.

Boronicat janë një frut jashtëzakonisht i vlefshëm për pasurinë e tyre të ushqyesve.
Foto: pexels.com/Wendy van Zyl

Boronicat janë një frut jashtëzakonisht i vlefshëm për pasurinë e tyre të ushqyesve. Është burim i vitaminave, si vitamina C dhe K, dhe minerale, duke përfshirë manganin dhe hekurin, të cilat mbështesin shëndetin e trupit. Përveç kësaj, ato përmbajnë antioksidantë si flavonoidet dhe anthocyanins, të cilat ndihmojnë në luftimin e inflamacionit dhe promovojnë shëndetin e përgjithshëm. E gjithë kjo na bën të arrijmë shumë shpesh tek kjo kaçubë kur duam të rritim diçka të re në kopshtin tonë të shtëpisë. Megjithatë, është mirë të dini se ku të mos e mbillni në asnjë rrethanë.

Po sikur boronicat të shfaqen në kopshtin tonë? Është mirë të mbillni fidanët 3-vjeçarë në mënyrën e duhur

Kur zgjidhni një vend për të mbjellë boronica, është e rëndësishme të fokusoheni në përzgjedhjen e saktë të kushteve që do të sigurojnë rritje optimale dhe fruta të bollshme për vitet në vijim. Është e rëndësishme të gjesh një vend me xham të mirë dhe të mbrojtur nga era ku toka do të nxehet mirë nga dielli për pjesën më të madhe të ditës. Boronicat rriten më mirë në tokë me temperaturë deri në 20 gradë Celsius. Është sigurimi i kushteve të tilla që nxit riprodhimin e bollshëm.

Përveç kësaj, duhet të theksohet se boronicat nuk rriten mirë në hije. Vendosja në një vend me ndriçim të dobët mund të çojë në lulëzim të dobët dhe rendiment me cilësi të dobët. Prandaj, duhet të shmangni pozicione të tilla.

Si të rriten boronica në kopsht? Disa aspekte janë të rëndësishme

Pasi të kemi zgjedhur vendin më të mirë për bimën tonë, këshillohet të shikojmë disa aspekte të tjera kyçe që do të sigurojnë që boronica të japë fryte. E para dhe kryesore është të sigurohet një pH acid i tokës dhe ujitje e mjaftueshme për të mbajtur tokën me lagështi, por jo të ngopur me ujë. Plehërimi i rregullt me ​​plehra natyralë acid-dashës do të ndihmojë në ruajtjen e aciditetit të tokës dhe në nxitjen e rritjes dhe rendimentit të boronicës. Shkurtimi i bimës gjatë dimrit dhe heqja e barërave të këqija dhe fidaneve të ngordhura do të ndihmojë gjithashtu në mbajtjen e bimës të shëndetshme për shumë vite.

kopsht_boronicash
E para dhe kryesore është të sigurohet një pH acid i tokës dhe ujitje e mjaftueshme për të mbajtur tokën me lagështi, por jo të ngopur me ujë.
Foto: arkiv privat

Nga vijnë gjethet e verdha të boronicës? Mund të ketë disa probleme

Gjethet e verdha të boronicës mund të tregojnë një sërë problemesh, duke përfshirë mungesën e lëndëve ushqyese si azoti, magnezi, hekuri ose kaliumi. Kjo mund të ndodhë nëse toka nuk ka pH të duhur ose është jopjellore. Një arsye tjetër mund të jetë teprica e ujit, e cila mund të çojë në hipoksi të rrënjëve dhe të prishë përthithjen e lëndëve ushqyese nga bima. Toka shumë acid dhe sëmundjet kërpudhore mund të shkaktojnë gjithashtu zverdhje të gjetheve. Në çdo rast, është e rëndësishme të zbuloni se çfarë e shqetëson bimën. Në këtë mënyrë mund të merren masat e duhura korrigjuese.

Kur është sezoni i boronicës? Po afrohet

Sezoni i boronicës zakonisht zgjat nga fundi i pranverës deri në fillim të vjeshtës, në varësi të rajonit dhe varietetit. Në shumicën e zonave në rritje, sezoni zakonisht fillon në maj ose qershor dhe zgjat deri në shtator ose tetor. Gjatë kësaj periudhe, frutat piqen gradualisht dhe arrijnë kulmin e pjekurisë rreth korrikut dhe gushtit.

Redaksia Pasioni në ju.

Artikuj të ngjashëm:

Vendi më i mirë për boronica. Në verë, frutat do t’i numëroni me kilogramë

Mbetjet nga kuzhina. Boronicat e duan atë! Frutat do të jenë të lëngshme dhe të mëdha