Këshilla të dobishme

Leptospiroza – kush rrezikon të sëmuret?

19views

Sëmundja transmetohet përmes urinës së kafshëve dhe spiroketat që e shkaktojnë janë rezistente ndaj temperaturave negative. Ato shfaqen në tokë, prandaj më së shpeshti preken njerëzit që punojnë nën tokë, punonjësit e kanalizimeve dhe hidraulikët.

Shfaqet edhe te fermerët dhe njerëzit që lahen në rezervuarët e ujit natyror. Spiroketa e leptospirozës depërton në lëkurë përmes indeve të dëmtuara.

Në fillim të infeksionit, sëmundja shkakton simptoma serioze që i ngjajnë gripit. Ka një temperaturë të lartë, e kombinuar me një ndjenjë prishjeje, dhimbje kyçesh dhe dhimbje të fytit. Mund të shfaqen gjithashtu simptoma të lëkurës, duke përfshirë eritemë dhe skuqje.

Nëse injorohen, sëmundja zhduket për ca kohë. Më pas spiroketat fillojnë të vendosen në organet e trupit dhe toksinat që ato sekretojnë kanë një efekt shkatërrues në trup. Sëmundja shkakton shumë komplikime, si pneumoni, helmim të trupit me toksina dhe inflamacion të muskulit të zemrës.

Ka edhe dëmtime të mëlçisë dhe enëve të gjakut.

Spiroketat e leptospirozës shfaqen shpesh në trupat ujorë natyrorë, kështu që vende të tilla duhet të shmangen. Me leptospirozë janë të infektuar edhe personat që punojnë me kafshë (derrat mbarështues), ndaj në një profesion të tillë është e nevojshme të vishen veshje mbrojtëse dhe të respektohen procedurat.

E njëjta gjë vlen edhe për njerëzit që punojnë në fabrika ushqimore dhe ata që punojnë pranë ligatinave. Në rast lëndimi, mos lejoni që uji i ndotur, potencialisht i kontaminuar të futet në plagë.